0
Skrivet den 21 november, 2013 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Li Yuchun slår Bieber och One direction på EMA


I söndags hölls MTVs årliga European Music Awards (EMA) i Amsterdam. Det var 100 stycken nominerade från hela världen som tävlade  i flera olika kategorier. Kina representerades av 29-åriga Li Yuchun (李宇春), eller Chris Lee som hon är med känd som utanför Kina, i kategorin ”World wide act.” I kategorin tävlade även västerländska superhajpade stjärnor som Beiber, One Direction och koreanska EXO, men trots det tog Li hem priset med fler än 100 miljoner globala röster mer än vad de övriga artisterna fick i kategorin!! Läs mer om vilka som var med och tävlade HÄR!

Den Chengdu-födde Li Yuchun blev känd år 2005 i samband med att hon som 21-åring både deltog och vann ”Super Girl”, en kinesisk tv-show med idol-liknande upplägg. Då studerade hon vid Sichuan Music Conservatory där hon hade börjat, trots hennes föräldrars önskan om att hon skulle bli doktor och inte sångerska. Hennes Supergirl år är förövrigt det år som dragit mest tv-tittare i hela Kinas historia. Förutom att släppa skivor, 7 stycken till dagens datum, så håller multitaskaren Li även på med film och är engagerad i hennes egna fond ”LIYUCHUN Fans Charity Fund” som stöttar barn med Leukemi.

Vad jag personligen tycker är ganska spännande med just Li är att hon är ganska långt från hur tjejer inom C-poppen skall se ut och föra sig. Hon har en kort liten spretig frisyr och klär sig oftast inte i annat än en t-shirt och boyfriend- eller baggy-jeans. Faktum är att när jag slängde mig ut och sökte lite på Li så nåddes jag av en träff till ett lexikon som jag tyckte var intressant. Det är alltså inte jag som har sökt på meningen, utan någon annan och så fanns träffen listad på google.  Meningen lyder ”Li yuchun looks a bit masculine with such short hair” (李宇春留着短头发看起来有点男孩子气). Ja. Suck. Världen i ett nötskal.

Li yunchun

 

Vill du läsa mer om kinesiska kändisar? Missa inte våra tidigare inlägg på ämnet!
Li Yunchuns blogg: http://blog.sina.com.cn/liyuchun
Li Yunchuns Weibo: http://www.weibo.com/liyuchun
Motkinas Kinesiska kändisar 1 (4-10-13)
MotKinas Kinesiska kändisar 2  (12-10-13)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.