1
Skrivet den 12 april, 2017 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Leva, bo och jobba i Kina – Linn Englund Holm

Det är återigen dags för Motkinas artikelserie Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina. Under seriens gång lär vi känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Den här veckan har vi kollat läget med Linn som just nu befinner sig i Shanghai där Linn nyligen avslutat en kandidat i internationell ekonomi.

Hej Linn, kan inte du börja med att berätta lite om vem du är och hur du hamnade i Shanghai?
Jag är en tjej född 1993 från Västerås där jag bott fram till studenten. Jag har alltid gillat att göra det som de andra inte gör, vilket är anledningen till att jag valde att läsa mandarin i åk 2 på gymnasiet, medan de flesta andra valde att läsa samhällskunskap B eller andra fortsättningskurser.

Jag gillade verkligen lektionerna, och tillsammans med vår lärare i mandarin bestämde jag mig för att söka till en skola i Shanghai efter studenten så att jag kunde fortsätta läsa mandarin. Jag flyttade till Shanghai efter sommaren samma år, och läste mandarin på Jiao Tong University två gånger om dagen fem dagar i veckan. Efter det bestämde jag mig för att stanna i Shanghai och sökte in till ett kandidatprogram inom Internationell Ekonomi på Donghua University där jag började hösten 2013.

Vad tycker du om dina studieår i Kina och Donghua University?
Jag tycker verkligen att det har varit en jättebra upplevelse! Jag tog examen i januari detta år, och förutom att ha höjt mina kunskaper i mandarin, så pratar jag nu även flytande engelska. I och med att Shanghai är en sådan stor och internationell stad har jag under tiden även fått uppleva många olika kulturer och nya erfarenheter som jag troligen inte fått varit med om jag hade varit i Sverige. Det har varit väldigt lärorikt!

Linn Englund Holm Vilka fördelar tror du att en student vid ett kinesiskt universitet får gentemot student som studerar vid svenskt universitet?
Upplevelsen, helt klart! Vi kommer redan från början att sticka ut i CV:t i jämförelse med många andra i en jobbansökan, och är dessutom experter på att anpassa oss till nya situationer tack vare våra erfarenheter från kulturkrockar och arbetsstereotyper.

Har du några tips till den som funderar på att studera vid ett kinesiskt universitet?
Först och främst – Go for it! Vad gäller vilket universitet så finns det massvis med information online som kan hjälpa till i valet av universitet. Var noga med att kolla var universitet ligger dock, då det är stor skillnad på att bo centrum och att inte göra det.

 

Här är mina fem bästa tips:

 1. Ladda ner appen WeChat
  Wechat är chatplattform som ALLA använder. Det är till och med vanligare än telefonnummer!
 2. Laddan ner SmartShanghai
  Här kan du söka på alla adresser du kan tänkas behöva i Shanghai, både på engelska och kinesiska.
 3. Ladda ner och betala för VPN
  En VPN ger dig tillgång till blockade webbsidor som Google, Facebook, Instagram och Gmail etc.
 4. Var beredd på att bilar alltid får svänga höger även vid rödljus!
 5. Skaffa ICA bankens studentkort
  Inga uttagskostnader när du använder bankomaten

Du har ju varit i Shanghai sedan 2012, upplever du att staden har förändrats sedan dess?
Massvis. Allt från regulationer i trafiken, till vänner som kommer och går. Med tanke på att Shanghai är en sådan stad där de flesta bara bor i några månader eller några år blir det lätt att man lär känna folk som sedan ger sig av. Shanghai har nu t.ex. både världens andra högsta byggnad och Disney Land (med världens största slott) – varken av dem fanns år 2012.

Linn Englund Holm Du är engagerad i cheerleadingteamet NANA-girls och skolans kår CIPSA vid ditt universitet i Shanghai. Berätta lite om det!
År 2012 ansökte jag till CBA Cheerleading för basketlaget Shanghai Sharks och kom med i det vilket jag höll på med i 3 säsonger. Laget splittrades sedan upp i två, varav ett av dem är NaNa, som jag har varit med sedan 2015 – nuvarande. Nu cheerar vi för basket-, volleyball- och amerikanska fotbollsmatcher, samt på olika event. Jag är dock just nu tränare för en grupp 10-åriga flickor istället och cheerar knappt själv, jag kör mest CrossFit sedan 1.5 år tillbaka.

CIPSA har jag varit med i sedan skolstart, och var ordförande för under min sista termin hösten 2016. Vi erbjuda studenter aktiviteter att närvara på, med fokus på eventplanering, volontäraktiviteter, praktikerbjudanden och föreläsningar.

Har du några tips till unga vuxna som söker jobb i Shanghai?
Jag är just nu i processen av en visumansökan *peppar peppar*, vilken jag självklart hoppas går igenom. Detta jobberbjudande är i samband med min praktik på H&M Shanghai Head Office. Mitt tips till andra unga vuxna är att vara aktiva och motiverade till att skaffa sig erfarenheter. Bland annat så finns det en Swedish Career Fair att närvara på varje år här i Shanghai som Young Professionals vid svenska handelskammaren arrangerar.

Du och din kompis har startat Youtube-kanalen SwedesAbroad där ni berättar om hur det är att leva i Shanghai. Hur upplever du intresset för svenskar i Kina?
Idén med Youtube-kanalen var att visa upp Shanghai från vårt perspektiv, då det kan vara svårt att sätta sig in i vad vi verkligen menar när man talar med vänner/familj som inte bor i Shanghai. Kanalen skapades för ett skolprojekt som vi hade hösten 2016, och något vi har valt att inte fortsätta med just nu. Det var ett väldigt roligt projekt dock.

Vad är ditt bästa minne från din tid i Kina?
Oj, svårt att välja. Jag gjorde en väldigt häftig hike-resa till gråa bergen i Xi’An som var bland det läskigaste och coolaste jag har gjort. Det kommer jag aldrig glömma!

Linn Englund Holm

Vad saknar du mest ifrån Sverige?
Celsius! Haha. Annars inte mycket, jag skulle vilja kunna transportera hit familj och nära vänner istället.

Det var allt för denna gången, vill du se mer av Linn så missa inte Linns blogg och Youtube-kanalen SwedesAbroad. Vill du bli nästa person i serien, eller känner du någon som vi borde intervjua? Kontakta oss via info@motkina.se!


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.