0
Skrivet den 25 juli, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Lost in China with the Hutchen Brothers


Lost in China with the Hutchen Brothers är en 6 avsnitt lång dokumentärserie producerad av Jeff och Peter Hutchens som sändes på the National Geographic Channel 2008 . Serien tar sitt avstamp i att bröderna kommer tillbaka till Kina för att återupptäcka landet som de växte upp i som ambassadörssöner, men nu som vuxna män genom deras kameralinser. Deras vänskap och oupphörande lust på nya upptag och att försätta sig i nya situationer gör att man som betraktare får en spännande inblick i landet och kulturen. De lever nämilgen efter principen – det enda sättet att upptäcka Kina på riktigt är genom att först gå vilse.

I en intervju berättar bröderna om projektet och den helt nya utmaningen i att istället för att vara bakom kameran – agera framför den. “It was definitely different, because when I’m shooting, I just sit patiently and quietly and watch whatever is going on. But if I were to just do that on TV, it would be the most boring show ever! Both my brother and I are pretty low-key; we’re not your typical over-the-top, in-your-face, superlative-chucking hosts. So it was a little tricky at first, figuring out the balance between our natural personalities and a looser, more TV-palatable version of ourselves.”

Hittills har jag bara hunnit se ett avsnitt av sex, The Beijing Boom, i vilket du får följa med bröderna genom förändringarnas Beijing, i en resa där du möter underground punkband, akrobater, migrantarbetare och en 30 timmar snabbtågstur till inre Mongoliet för att fira den mongolska högtiden Naadam, motsvarigheten till OS i brottning och pilskjutning i 30 minusgrader. Naadam hålls egentligen varje sommar, men har införts på senare år även under vintern, för de turister som vågar utmana kylan.

Klicka här för att komma till en avsnittsguide och här för att se alla avsnitten.

Jag kan verkligen rekommendera serien till alla Kina-intresserade. Avsnittets 47 minuter brann av i en rasande fart och jag längtar redan efter nästa möjlighet att sätta mig ner och plöja igenom ytterligare ett avsnitt. En stor stämningsförhöjare är vyerna och de magiska landskapen som glider förbi, där bröderna Hutchens verkligen bevisar vilka proffs de är när det kommer till filmning och klippning. Missa inte heller Jeff Hutchens portfolio ”China, Dreamt – Sleepwalking Through the Communist Superpower” och ”Scene Sur/Real Scene – Quiet Moments in China’s Obscure Corners” för magiska Kina-ögonblick.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.