11
Skrivet den 5 december, 2013 av Louise Granath i Blogg
 
 

Luften i Shanghai sämre än på länge

De flesta av er har säkert under det gångna året flera gånger hört rapporterats om de svåra luftföroreningarna i Kina som under året nått aldrig tidigare höjder. Allra värst är situationen i de norra delarna av Kina, tidigare i år publicerades en studie i tidskriften Proceedings of the National Academies of Sciences som visar att genomsnittslivslängden i de norra delarna i Kina är ca 5,5 år lägre än den genomsnittliga livslängden för sydkineserna på grund av just dessa luftföroreningar.

luften i shanghailuften i shanghailuften i shanghailuften i shanghailuften i shanghaiNu under hösten har läget varit som allvarligast i den nordkinesiska staden Harbin där PM 2,5 nivåerna under vissa tillfällen i höst legat på över 1000, om situationen i Harbin har InBejing skrivit mer om här.

Sedan jag kom i till Shanghai i februari har vi här varit förskonande från de mest extrema PM  2,5 nivåerna, men under hösten har situationen blivit allt sämre. I helgen som var har vi haft nivåer över 300 (topp på 320 under söndagen och 350 på måndagen), väldigt ovanligt i Shanghai. I söndags hölls dessutom Shanghai marathon, inga perfekta förutsättningar för löpning! För dig som ej hört talas om PM 2,5 är  det, för att göra det extremt enkelt, ett  värde som fås fram genom att mäta antalet skadliga  partiklar i luften.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är nivåer som överstiger 500  direkt skadliga och varnar för hjärnskador, hjärtattacker och  nervsjukdomar. WHO menar också att det olämpligt att vistas under längre perioder i nivåer som  överstiger 50. I  jämförelse kan också nämnas att när debatten blossar upp i Sverige om vårt eget  sorgebarn,  Hornsgatan i Stockholm, brukar det ofta röra sig om nivåer som överstiger 20.

Visst ska man inte klaga här i Shanghai när det rapporteras om nivåer på uppemot och ibland över 1000 i Kinas norra städer, men det är ändå hemskt skrämmande. Även vid nivåer mellan 200-300 här i Shanghai så blir den dåliga luften påtaglig. Inte sällan infinner sig en dunkande huvudvärk på eftermiddagen och något som mest liknar en slemboll i halsen, och för att slippa ångesten av att veta vad man utsätter sig för när man går utanför dörren häckar man istället i lägenheten i hopp om att morgondagen ska bli bättre.

Det är inte bara jag och mina vänner här som oroar oss för vår egen hälsa och den miljökris som Kina befinner sig i. I en undersökning i kring det svenska företagsklimatet i Kina, där 200 bolag deltog, stod det klart att det som oroar svenska företagare allra mest är varken sjunkande marginaler eller orättvis tillgång till marknaden, utan det är just den ohälsosamma miljön som oroar mest. Jag hoppas innerligt att kommunistpartiets ledning ska lyckas vända på den mycket oroande miljötrenden men dagar som denna kan jag inte hjälpa att uppgivet fundera på om det inte redan är för sent.

Ni som bott, eller bor, i de norra delarna av Kina en längre tid – hur har ni märkt av den dåliga luften? Använder ni skydd när ni vistas utomhus? Känns kroppen annorlunda?


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.