3
Skrivet den 25 februari, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Luftföroreningarna toppar mätarna i Beijing

Beijing har de senaste månaden haft väldigt dålig luft men idag nådde den nya nivåer då mätarna på USA’s ambassad i Beijing slog i taket, det vill säga över 500 microgram per kubikmeter.

AQI (Air Quality Index) mäter koncentrationen av smutspartiklar i luften. Den vanligast använda är PM2.5 som står för partiklar mindre än 2.5 micrometer i diameter, partiklar som är så små att ett vanligt enkelt engångsmunskydd inte är tillräckligt skydd.

När det är mellan 300 och 500 på skalan klassas det som farligt, framförallt för riskgrupper att röra sig ute utan skydd. När jag befann mig i Beijing i höstas toppade skalan vissa dagar på 350 och man kände att det var svårare att andas än normalt. För att jämföra med Sverige så finns det i EU reglerat att om en stad går över 50 PM2.5 ett visst antal gånger per år så blir det höga böter.

Myndigheterna i Kina och Beijing jobbar hårt med att förbättra luftkvaliten men hittills har problemen återkommit varje vinter då temperaturerna sjunker och föroreringarna samlas närmare marken. När mätarna närmade sig i uppåt 500 i mitten av januari i år gick Beijings borgmästare ut och deklarerade att de skulle använda alla krafter som finns för att lösa problemet. Men det är något som i alla fall tar längre tid än en månad att fixa.

luftföroreningar beijing

luftföroreningar beijing


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.