2
Skrivet den 18 juni, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Kinesiska lyckonummer

lyckonummer

I Kina finns det ett antal nummer som ses som lyckonummer eller turnummer, likadant som det finns nummer som bringar olycka eller otur. Dessa nummer kan helt och hållet avgöra när man fattar ett beslut, i valet av datum för giftermål, flytt eller för göra stora affärer. I kinesisk tradition bör nämligen viktiga händelser ske på ett datum som bringar lycka, för att få lyckan med sig in i affären eller i äktenskapet.

Dessa nummer är bra att känna till och ganska roligt att veta om också för den delen, för med kunskap kommer du att kunna upptäcka vilka siffror som används mest när exempelvis varor prissätts eller hur telefonnummer är ihopsatta. Visste du förresten att mobilnummer som innehåller exempelvis nummer 8  är dyrare än mobilnummer med olycksnummer i? Eller att man ofta hoppar över otursnummerna i hissar?

När jag för ett tag sedan pratade med min bankman sa hon att hon hade en kinesisk kund som hade väldigt höga krav på vad för nummer hans bankkonto skulle innehålla. Eftersom bankerna själv inte kan välja banknummer utan det slumpmässigt väljs ut fick hon skapa över 10 bankkonton innan kunden blev nöjd. Så mycket kan lyckonumren betyda! Nåväl, nu går vi igenom dem! Därefter kan du lära dig att räkna dem på fingrarna!

2 – Två

(èr eller liăng  –    eller  )

Siffran 2 anses oftast att vara en bra siffra i den kinesiska kulturen. Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger: ”bra saker kommer i par” eller ”good things comes in pairs”. Det är vanligt att upprepa kinesiska tecken produktvarumärken, till exempel ”dubbel lycka” eller ”double happiness”, som till och med har ett eget tecken 囍 eller 喜.

3 – Tre

(Sān – )

Låter som tecknet för ”födsel”( shēng, 生) och anses vara ett lyckonummer. Jag läste att just siffran 3 bland annat är ett lyckonummer för att en man har 3 mål eller stadier i livet: födsel, giftermål och död.

5 – Fem

(Wŭ – )

Siffran 5 (五, pinyin: wu) förknippas enligt kinesisk filosofi med de fem elementen – vatten, eld, jord, trä och metall, som är förknippade med kejsaren av Kina. Ett exempel finner du vid den södra ingången till den förbjudna staden (numera den enda ingången) där du behöver passera igenom 5 bågar för att komma igenom.

6 – Sex

(Liù – )

På mandarin uttalas nummer 6 snarlikt 流, Pinyin: liú och betyder flyta. Därför anses nummer 6 som bra för affärer. Att göra affärer på ett datum som innehåller nummer 6 sägs därför medföra att det blir en smidig affär med bra flyt.

7 – Sju

(qī)

Nummer 7 symboliserar samhörighet och är därför ett lyckonummer för relationer. Det är ett lyckotal i kinesisk kultur, eftersom det låter likadan som den kinesiska ordet qǐ – 起 som betyder ”uppstå” och qì – 气  som betyder energi.

8 – Åtta

(bā )

Siffran åttas uttal liknar ordet för ”framgång” eller ”rikedom” (fā – 發 eller發財). Åtta är nog det mest populära lyckonumret och används mycket flitigt i Kina. Ett bevis på detta är OS i kina som startade 2008-08-08 kl 08.00. Läs mer om nummer åtta här. 

9 – Nio

(jiŭ – )

Nio är också en populärt lyckonummer då det uttals på liknande sätt som  – 久 som betyder ”everlasting” eller ”evighet”. Myten om att den förbjudna staden skulle ha 9999,5 rum som vi skrev om här grundar sig troligen i lyckonumrens innebörd. På alla hjärtans dag som den moderna kinesen börjat fira bör mannen i förhållandet ge 99 eller 999 röda rosor till partnen, vilket skulle tyda på evighet tillsammans. Enligt kinesisk sed skall även brudgummen vid giftermål ge brudens föräldrar ett rött kuvert med 9.999 CNY eller 99.999 CNY för att välsigna ett långvarigt äktenskap.

Ps. kommer du ihåg ordspråket 塞翁失马 om relationen mellan tur och otur i Kina?


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.