6
Skrivet den 23 januari, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Ma Ma Hu Hu

http://www.flickr.com/photos/thewamphyri/Kineserna slänger sig med uttrycket Ma Ma Hu Hu som betyder ”sådär” ”halvdant” eller ”medelmåttligt”. Det har sitt ursprung i mandarin och direktöversatt betyder det Häst Häst Tiger Tiger och det finns en charmig historia bakom idiomet:

För länge sedan var det en konstnär som var hemma och målade. Han hade precis börjat måla en häst när en rik affärsman kom in och erbjöd honom en stor summa pengar för en målning på en tiger. Konstnären, som var mycket lat, fortsatte på sin befintliga målning och till slut hade han en tigerkropp med ett hästhuvud (eller tvärt om, återberättelserna går isär). När affärsmannen kom tillbaka för att titta på sin beställning och såg målningen blev han mycket missnöjd. Målningen var ju inte en tiger! Han vägrade ta emot det halvdana arbetet och gick.

”Det är en häst!” ”Det är en tiger!”

Konstnären hängde upp målningen hemma hos sig själv istället och när hans äldsta son frågade vad det var för något svarade han: ”Det är en häst”.  Nästa dag när hans andra son frågade vad målningen föreställde svarade han: ”Det är en tiger”. Det är ju inte alltid lätt att vara enhetlig.

Under dagarna som följde såg den yngre sonen en häst på gatan och skrek ”TIGER!”, sprang fram och slog den till döds i försök att rädda byn. Tyvärr hade hästen varit mycket exklusiv och konstnären  blev tvungen att betala en stor summa pengar att återgälda ägaren med.

Veckan därpå var den andra sonen var ute och gick i skogen när han fick syn på en tiger som smög i buskaget, sprang fram till den i tron att det var en häst och ville rida den, men blev istället uppäten.

Ur tragedin myntades begreppet Ma Ma Hu Hu. Dvs, du har gjort något halvdant och inte ditt bästa arbete. Förhoppningsvis leder inte det alltid till att barn blir uppätna i skogen bara…

Trots att historian är något av en favorit så finns det mycket som inte stämmer, rent logiskt. Men oavsett är den söt och tänkvärd. Hur många gånger har du själv inte förvrängt sanningen för att man inte gjort sitt bästa från början? Ma ma hu hu.

 

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.