0
Skrivet den 9 augusti, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Made in China: Knappstaden

knappstadenI “Chinas button city, det vill säga den lilla staden Qiaotou belägen i Zhejiang-provinsen tillverkas så många som 15 miljarder knappar per år vilket motsvarar 60 procent av alla världens knappar.

Inte nog med att de att Qiaotou är världens knapproducent så tillverkas här också 200 miljoner meter dragkedjor och gylfar årligen, vilka skulle räcka fem gånger runt om jordklotet.

Staden som har en egen befolkning på ca 60 000 människor bor också ungefär 50 000 migrantarbetare, omkring 60 procent arbetar med knapptillverkning respektive 20 procent inom produktion av dragkedjor och gylfar på någon av stadens 700-ish fabriker.

Enligt legenden skulle Qiaotou knapprevolution startat på 1980-talet då tre bröder hittade några herrelösa knappar på gatan och bestämde sig för att försöka sälja dem.

I The New York Times arkiv hittade jag en så gammal artikel som från 1993 om Qiaotou och knapparna, läs den här.

Mer om Knappstaden:
http://www.theguardian.com/business/2005/may/25/china.g2
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5686805


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.