1
Skrivet den 4 augusti, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Made in China: Strumpstaden

Made in ChinaMånga av de mest basala och vardagliga sakerna omkring oss tillverkas fortfarande till stor del i Kina, i Zhejiang-provinsen har man i många städer specialiserat sig på enbart en produkt och har på så viss blivit världens tillverkningsfabrik för denna produkt.

En av dessa städer är Yiwu, eller strumpstaden som den också kallas. Yiwu har en befolkning på blygsamma, i kinesiska mått mätt, omkring 1,2 miljoner invånare men här finns också cirka 1600 strumpfabriker som tillsammans med den andra så kallade strumpstaden Zhuji står för knappt häften är världens produktion av strumpor.

För ett par år sedan reste Per-Axel Janzon, Bildningsbyrån från UR, till Yiwu där han bland annat besökte den 4 000 000 m2 stora (motsvarande 130 normalstora IKEA varuhus!) grossistmarknaden och Langshan som är världens största strumpfabrik med 7000 anställda där man producerar mellan 700 och 800 miljoner strumpor per år, för att göra ett kort reportage som du kan lyssna på här.


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.