2
Skrivet den 26 mars, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Bo, Leva, Arbeta och Göra Affärer i Kina – Malin Lundström

Motkina.ses nya artikelserie ”Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina” har gjort stor succé. Förra gången när vi intervjuade Madelene Segelöv var det hela 140 personer som gillade artikeln! Kul! Under seriens gång kommer ni får lära känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Vi kommer nu fortsätta serien med Malin Lundström, Västerås-tjejen, som precis flyttat till Dalian för första gången tillsammans med sin sambo Dalian Aerbin-spelaren Niklas Backman (tidigare AIK).

malin lundström

Hej Malin! Vem är du och hur hamnade du i Kina?
Jag heter Malin Lundström, är 26 år gammal och uppvuxen i Västerås. De senaste 6 åren bodde jag med min sambo Niklas i Solna, där han spelade fotboll i AIK. Jag jobbade på Lindex flaggskepps-butik som säljare och har även ett eget företag, där jag gör och säljer smycken och virkade alster. Jag och Niklas har varit tillsammans i snart 9 år och det är genom hans yrke som vi nu är bosatta i Dalian.

Hur ser livet som en fotbollsfru i Kina ut?
Jag tror inte att det skiljer sig så mycket från att bo på någon annan stans i världen, förutom i Norden. Man får helt enkelt se till att hitta sina rutiner. Nu har jag inte varit här under så lång tid än, men jag känner redan att jag har blivit tvungen att bli mer öppen. Jag har fått släppa lite på min ”comfort zone”, annars är det nästan omöjligt att få kontakt med andra människor.

Hur ser en vanlig dag ut?
Kl 8.30 åker vi ner för att äta frukost i matsalen och vid 10-tiden åker Niklas iväg på träning. Då passar jag på att träna i vårat gym här i huset, där löpbandet är en stor favorit för jag gillar att löpa. Efter det brukar jag gå ut i området en sväng, ibland själv och ibland med någon av mina nyfunna vänner. Starbucks är en favorit, där kan jag sitta och filosofera ett bra tag. Det blir vanligtvis även ett besök hos någon grönsaks- och frukthandlare. Jag ser oftast även till att vi har det vi behöver till kvällens middag. När jag är tillbaka hemma brukar det bli en stund framför Skype med vänner/familj som just vaknat hemma i Sverige. Jag försöker även att skriva på min blogg så de där hemma ser vad vi har för oss om dagarna – jag vet att de uppskattar när ett nytt inlägg kommer upp. Så småningom har jag tänkt skriva in mig på någon distanskurs från Sverige, men jag känner att jag vill bli lite mer varm i kläderna här innan jag gör det.

Är det någon skillnad på en svensk fotbollsmatch och en kinesisk fotbollsmatch?
Ja, det är det verkligen, sett från mina ögon i alla fall. När man kliver ut ur bilen som kört oss till Dalian Aerbins nybyggda arena står kineserna som fågelholkar. Sedan börjar de peka och ropa, vissa vill ta kort bredvid oss osv. När jag säger ”oss” menar jag jag och de andra utländska spelarnas fruar. Jag är van vid att smälta in i folkmassorna utanför Friends arena i Solna. Ingen där visste vem jag var, om jag inte gick bredvid min sambo förstås.

Väl inne på arenan har vi platser på en VIP-läktare, där det är lite lugnare så det är väldigt skönt. Dessvärre är kineserna väldigt förtjusta i att röka – de röker överallt och fotbollsläktaren är verkligen inget undantag. Så det brukar sluta med att jag går in i ett inglasat rum bakom våra sittplatser, där jag står och ser klart matchen.

När vi sedan ska gå tillbaka till bilen efter matchen, uppstår samma cirkus som det var när vi klev ut ur bilen, men jag antar att jag vänjer mig med all uppståndelse snart, haha.

Vad skillnaden är fotbollsmässigt får ni nog fråga Niklas om. Vad gäller stämningen på läktaren tycker jag att fansen håller igång bra. Noterbart är även att bortalagen ofta har många fans på plats, vilket är imponerande då resorna kan vara väldigt långa.

malin lundström

(Malin t.v tillsammans med fotbollsfru-vän på match)

Vad visste du om Kina innan flytten?
Väldigt lite, egentligen inte mer än det jag lärde mig i skolan (muren, diktatur, folktätt m.m).

Stämde din bild av Kina överens med hur du upplever det nu?
När jag gick ombord på flygplanet som skulle ta mig till Peking hade jag inte någon större uppfattning om hur det skulle vara. Jag tänkte såklart mycket på hur det kunde se ut, vad som gick att köpa i mataffären osv men i och med att jag hade så lite kunskap så hade jag svårt att få en klar bild. I Kina räknas Dalian som en liten stad, så jag tänkte väl att det skulle vara ungefär som vid rusningstrafik i Stockholm, och då tog jag i lite. Jag hade hört att staden har mer än halva Sveriges befolkning, men jag kunde ändå inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur det skulle vara! Det är så stort här och det är så sjukt mycket folk! Jag hade även hört att de är väldigt dåliga på engelska. Men så här dåliga som de är, kunde jag inte tro.

Hur ser det ut där ni bor?
Vi bor i ett område som heter DDA (Dalian Development Area). Närheten till havet och Dalian Aerbins träningsanläggning hade stor betydelse vid val av detta område. Vi bor i en förort, kan man säga, som är väldigt modern och utvecklad. Det är lugnare här än i downtown och vill vi åka in till city tar det ca 30 minuter med taxi. Området här är väldigt fint. Det finns några shoppingmalls och längs med gatorna packar kineserna upp diverse marknadsstånd med allt från kläder och mat till levande sköldpaddor och elektronik.

Efter att ha tittat på några lägenheter som klubben visade oss föll valet på en rymlig trea på ett lägenhetshotell. Här finns bekvämligheter som frukostbuffé, gym, städning, roomservice (som till min glädje serverar norsk lax med potatismos) och personal som talar bra engelska. Vi har redan gjort oss hemmastadda och vi har alla de utländska spelarna i samma hus som oss. I närheten av oss har vi hittat en bra kötthandlare samt en liten importbutik där man kan köpa b la Kalles kaviar, brieost och grädde.

Vad har du hunnit med att göra sedan ni flyttade dit?
Vi har inte varit här så länge men vi har varit downtown några gånger och irrat runt bland alla Dalian-bor. Där vi till min glädje fann ett café, Café Copenhagen, där det serveras en dansk brunch. På väg hem från downtown har vi också svängt förbi IKEA. Vi har även letat efter bra livsmedelsbutiker, och det tar sin lilla tid att hitta det man söker. Vanligtvis köper vi tvättmedel på en stormarknad, kött från en liten källarbutik en promenad bort från oss, frukt och nötter nere på gatan, grönsaker i en liten butik som ligger i våran byggnad, knäckebröd på IKEA och diverse importvaror från en liten butik som ägs av koreaner. Jag har hunnit bekanta mig lite med de utländska spelarnas fruar. Det är skönt att vi kan umgås de dagar killarna är iväg på bortamatcher. Vissa gånger är de borta i 4 dagar så det kan bli lite långtråkigt utan något umgänge.

malin lundström
(På promenad nere vid stranden)

Vad skall man inte missa i Dalian om man åker dit på besök?
Då säger jag Big black mountain, Xing Hai square och stranden Jin Shi Tan.

Hur är det med luftföroreningar i Dalian?
Luften i Dalian är väldigt bra om man jämför med många andra städer i Kina. Första dagen jag kom hit tyckte jag att det sticktes lite i luftrören när jag andades, men det är den enda gången jag har märkt av något. Sen är jag ingen expert på detta men jag märker som sagt inte av någon större förorening. Mycket har vi nog havet att tacka för.

Saknar du Sverige någonting än?
Faktiskt inte, jag trodde att jag skulle göra det mer. Självklart vet jag att hemlängtan kommer så småningom, men det tar vi itu med då. Det jag kan känna att jag saknar mest är sådant man är van vid att äta och köpa med hem från affären. Svenska tv-kanaler skulle jag inte tacka nej till heller, haha.

Vad är den största kulturchocken du varit med om hittills?
Någon vidare kulturchock har jag inte direkt känt av men jag har noterat att kineserna krånglar till saker mer än de skulle behöva. Och om de inte förstår eller vet svaret på en fråga kan deras svar vara ”You know it’s more complicated here in China.” Det är svaret du får.

Vi har även fått lära oss att grön gubbe vid ett övergångsställe INTE betyder gå. Om vi har förstått det rätt så har alla bilister som ska svänga företräde, och det tar de på fullaste allvar så det gäller att se upp. Vi har redan tuffat till oss när det gäller att komma fram till fots. Planering är något som knappt existerar, det är en helomvändning mot vad man är van vid i Sverige.

Läste om ett spännande besök på IKEA på din blogg, kan du inte berätta lite om det?
Haha, ja vilken upplevelse det är att gå på IKEA här. Det första vi möttes av när vi klev in var en familj som satt och hade picknick i det stylade köket som var innanför entrén. Vi lade även märke till en äldre man som satt och sov i en soffa i det som skulle vara vardagsrummet. Lite småskrattande gick vi in i varuhuset och började plocka på oss lite varor. När vi kommer fram till delen där varuhuset har alla stylade rum får vi kämpa för att inte börja skratta. Det satt kineser vid vartenda köksbord och åt mat. I sängarna hade de bäddat ned sig under diverse fluffiga täcken. De låg alltså och sov, på riktigt. Den synen var det roligaste jag sett på mycket länge. När vi betalat och gått in i shoppen utanför för att handla lite ”svenska delikatesser” som knäckebröd, varmkorv osv såg vi pricken över i:et – hyllor fulla med Absolut vodka, så underbart kinesiskt!

(Kommer du ihåg artikeln om speeddejtingen på IKEA i Shanghai?)

Hur funkar det att bo i Kina och inte kunna kinesiska?
Inget vidare, jag har stött på ytterst få kineser som förstår vad jag säger, men med kroppsspråk kommer vi ändå väldigt långt. Vi är glada att klubben har en kille som kan prata väldigt bra engelska, som hjälper oss om problem uppstår. Vi bestämde redan innan vi flyttade hit att vi ska läsa språket och måste lära oss att kommunicera lite, framför allt de ord och meningar som är bra att kunna som turist. Än så länge briljerar jag bara med ”ni hao.” Niklas har faktiskt lärt sig lite fler ord än mig, då de nästan bara är kineser i fotbollslaget.

Har du någonsin ångrat att ni flyttade till Kina?
Nej, när Kina och Dalian kom på tal, så var våran första tanke; vi kör! Hade vi inte tagit den här chansen så tror jag att vi hade ångrat oss. Hur många gånger i livet får man ett erbjudande att flytta till Kina?

Hur tänker du på framtiden?
Niklas har kontakt med Dalian Aerbin i 2 år, sen får vi se vad som dyker upp. Det är spännande att leva ihop med en fotbollsspelare, man vet aldrig vad som väntar!

Vill du veta mer om Malin? Kika in Malins blogg om livet som en fotbollsfru i Dalian.

Är du nästa person som vi bör intervjua för vår serie ”Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina?” Eller känner du någon som vi bara måste intervjua? Släng iväg en kommentar nedan!


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.