0
Skrivet den 21 mars, 2015 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Man biten av panda får stort skadestånd

En panda från Bifengxia

Människor har blivit attackerade av pandor vid flera tillfällen de senaste åren, en gång 2006 som blev väldigt omskrivet. Då av pandan Gu Gu. Det blev inte bättre av att Gu Gu bet ytterligare en person 2007 och sedan ytterligare en 2009. 2008 blev en man biten i södra Kina. Samtliga gånger har de bitna personerna klättrat in i inhägnaderna (och får skylla sig själva enligt mig).

I mars förra året bets dock en man i benet efter att han var på promenad i norra Kina när en vild panda attackerade honom. Pandan hade tagit sig in i den lilla byn Liziba i nordvästra Kina. Pandan höll hårt grepp och släppte först när en annan bybo täckte dess huvud med en jacka. Pandan försvann efter attacken.

Mannen, Guan, och hans son stämde närliggande Baishuijian National Nature Reserve efter händelsen, vartifrån man antar att pandan kom. På något sätt hade den lyckats ta sig ut på civil mark, men det står oklart hur. Reservatet är stort i tal om pandapopulation och innehar ca 100 pandor idag.

Mannen opererades i 7 timmar efter händelsen men har inga större bestående men. Nu har mannen fått rätt i domstol och kommer kompenseras med 520 000 yuan. Guan hälsar att han är nöjd med skadeståndet som täcker hans medicinska kostnader och eventuella framtida besvär.

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.