0
Skrivet den 7 juni, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Man stämmer fru – för ful… eller?

Minns ni historien som florerade runt på medier i slutet av förra november? Den om den rika kinesiska affärsmannen som stämde sin fru då han upptäckt att hon tagit hjälp av skönhetsoperationer till ett värde av 600,000 yuan för att försköna sitt utseende och därigenom lurat och bedragit honom då hon inte kunde föda vackra barn som han trott när de gift sig. Historien där mannen senare vann i domstol mot kvinnan och hur hon fick böta 730,000 yuan för sveda och verk. Minns ni den?

I veckan började den snurra i mitt flöde igen och jag känner att det är dags att göra klart det nu, en gång för alla – historien är naturligtvis inte sann.

De äldsta bevarade spåren på engelska via Google dyker upp i maj 2004. Enligt uppgift skall den första källan utanför Kina, vara en tidning i Pakistan och skall då ha mottagit 538,000 yuan i böter. Sedan dess, fram till 2012 skall nyheten legat och vilat, till dess att den började spridas på Twitter och på Weird Asian News. Därefter har nyheten spridits som en löpeld och till och med hamnat på svenska Metro.

Likt varje bra historia har denna historia bara blivit bättre och bättre och smaskigare och smaskigare. Från början skall det ha handlat om ett barn och inte tre, och det äldsta barnet, som ursprunligen är en flicka är enligt den ”familjebild” som cirkulerat runt tillsammans med artikeln en pojke. Familjebilden, som enligt Rocket News, är tagen från en taiwanesisk reklam (ibland säger källorna även japansk) för plastikkirurgi. Texten över familjen lyder ”Det enda du behöver oroa dig för efter en plastikoperation är att du måste förklara för barnen”.

Man brukar säga ingen rök utan eld och kanske är det även så i det här fallet. Nyhetbyrån Nya Kina (Xinhua) gjorde 2012 en artikel på ämnet och lyckades då hitta det som nu tros vara det ursprungliga fallet.

Det ursprunliga fallet ägde rum i Heilongjiang år 2002 och faktum är att det faktiskt var en man som stämde sin fru efter barnafödsel – men inte för att han ansåg att barnen var för fula, utan för att han trodde att frun hade varit otrogen då barnen inte liknade varken mannen själv eller någon i dennes släkt och frun vägrade göra ett faderskapstest. Då, lär frun ha påstått att det handlade om att hon gjort en skönhetsoperation, men under domstolsförhandlingar erkänt otroheten. Och pengarna då? Ja, enligt uppgift skall det inte röra sig om annat än en vanlig delning efter äktenskapet.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.