0
Skrivet den 18 januari, 2015 av Sofia Staffas i Nyheter
 
 

Mao Tan Chang – en skola för sig

I Kina är gaokao en av de absolut viktigaste milstolparna i livet. Detta prov som tas som inträde till universitetet, avgör helt hur resten av ens liv kommer bli och pressen och stressen som ligger runt provet är enormt. I dagarna uppmärksammades jag om en skola som ligger i Mao Tan Chang i Anhui, östra Kina. Denna skola tar emot 20,000 elever, vilket är mer än 4 gånger stadens population. Anledningen till att så många söker sig till just denna skola är eftersom den är helt fokuserat på gaokao.

mao tan chang

Många av skolans studenter kommer från fattiga rurala områden och gaokao är deras biljett bort. För att eleverna inte ska bli distraherade, har skolan tagit till stränga regler där de inte har möjlighet att använda internet och är förbjudna att använda mobiler. Den närmsta staden ligger två timmar bort och har någon drömmen om att kanske hitta sin blivande pojkvän eller flickvän kan man glömma den snabbt då detta är helt förbjudet. Glöm någon underhållning överhuvudtaget, då staden har följt skolans regler och stängt ner all underhållning inklusive internetkaféer. 

Skolan är så fokuserad på provet och hur eleverna ska kunna fokusera inför provet, att lärarna på skolan straffar dem om elevernas betyg sjunker. Lärarna har det inte lätt heller då även de råkar illa ut om deras klasser presterar dåligt. För att verkligen kunna ge allt de med, uppmuntras lärarna med att få 2-3 gånger mer betalt än på en vanlig skola.

Skolan säger att deras stränga regler har gett resultat. För 16 år sedan blev endast 98 studenter antagna till universitet, och då blev ingen antagen till ett toppuniversitet. 2014 såg resultatet helt annorlunda ut då totalt 9312 studenter gick vidare och pluggade vid universitet.

Frågan kvarstår dock om det är värt att lägga den tiden för att komma in den skolan man vill, och inte ha någon aning om vad som händer i världen då TV-tittandet även det blivit förbjudet för många studenter vid denna skola. Det finns även vittnesmål om studenter som sätter i rutin att plugga 48 timmar i sträck, och enbart göra uppehåll för att gå på toaletten och äta mat. 


Sofia Staffas