0
Skrivet den 23 april, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

”MAO The Unknown Story”

Hade egentligen tänkt vänta med det här boktipset (åtminstone till dess att jag läst ut den på riktigt) men nu kan jag bara inte hålla mig längre. Den är så spännande! Idag vill jag alltså slå ett slag för ”MAO The Unknown Story” av Jun Chang och Jon Halliday.

mao the unknown story

Boken släpptes redan 2005, men jag fick tag i mitt exemplar på Mandarin Books i Kunming i vintras (för övrigt enda stället i hela Kina som jag har besökt där de säljer LP). Jag började att läsa den redan då, men sedan dess har den legat orörd. Tegelstenen på 969 sidor, varav 765 är text och resten är hänvisningar till de intervjuer de genomfört och de miljontals böcker de har läst, är rätt maffig att ta sig igenom. Till nu, när solen äntligen tittat fram och jag har flyttat ut till min terrass med en kopp kaffe som jag sitter och avnjuter innan dagens jobbpass. Nu har boken, personerna och eventen det enda jag har tänkt på i flera dagar.

I ”MAO The Unknown Story” följer man Maos resa från att vara den tredje sonen till en bondefamilj i december 1893 i Hunan, genom tvångsgifte, relationen till hans pappa, när han blev kommunist vid 28-års ålder, bodde och styrde över banditgäng, och när han gick med i partiet många år senare. Genom alla de viktiga moment, planer och hemliga allianser som ledde Mao till ledare över kommunistpartiet.

Vad som gör den så speciell är det enorma arbete som Chang/Halliday lagt ner. De har besökt okända platser över hela världen, genomfört 365 intervjuer varav de första intervjuerna stämplar till 1986 och jämfört okända och kända memoarer från nyckelpersonerna i Kinas historia. Det ger Chang/Halliday ett unikt perspektiv där de speglar nytt ljus över Maos liv. Framför allt när det kommer till Maos karaktär och personliga motiv, om relationen till Japan och nationalisterna och om Sovjets och Tysklands inblandning och nödvändiga stöd under hela Maos liv.

Det mest omtalade i ”MAO The Unknown Story” är att Chang/Halliday hävdar att den sammandrabbning över bron Luding under den långa marschen (oktober 1934-oktober 1935), ett av de viktigaste och mest omtalade momenten i kinesisk historia, i själva verket inte skulle ha hänt utan vara ren propaganda från befälhavarnas sida. Chang/Halliday går till och med så långt som att säga att det inte funnits några nationalistiska trupper på plats vid tillfället för att Chiang Kai-Shek sett till att den röda armen fick fritt tillträde norrut, då han önskade att de röda skulle förflytta sig upp till det bergiga Sichuan.

Vad jag saknar är en möjlighet att själv kunna reflektera över riktigheten i bevisningen som Chang/Halliday lägger fram. Det är inte så enkelt att ifrågasätta grundläggande undersökning från 1986 när jag inte har lika mycket kött på benen själv. Det är också det som de flesta (och till skaran många) kritikerna yrkar. Bristen på möjlighet att att ifrågasätta de anonyma intervjuer som Chang/Halliday genomfört och huruvida Chang/Halliday kan ha vinklat bevisningen till sin fördel.

Se en diskussion av Chang/Halliday vid Harvard University HÄR.

Jag återkommer när jag nått slutet! Kan du inte hålla dig till dess går det att klicka hem ”MAO The Unknown Story” HÄR.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.