0
Skrivet den 24 juni, 2015 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Maos köttskandal?

KöttskandalIdag, 24 juni, så sprids nyheten om en razzia som hittat 100 000 ton djupfryst kött till ett värde av 5 Miljarder kr. 14 gäng ska ha arresterats. Samtliga svenska medier hänvisar till TT och skriver att:

”Enligt de kinesiska myndigheterna var en del av köttet mer än 40 år gammalt – vilket innebär att det styckades och packades då Kinas förste kommunistledare Mao Zedong fortfarande levde.”

Bilden ovan visar notiserna och artiklarna från Expressen, DI, GP, Aftonbladet, Metro, PS och DN. Flera nämner även matskandalen med mjölkersättningen som gjorde att spädbarn dog.

Så tar jag mig friheten att läsa kinesiska nyheter (på engelska i och för sig) om samma köttskandal. Där kan vi läsa att en organiserade insatser har gjorts för att köpa lågpriskött från länder där köttet är billigare, bland annat kycklingvingar, kycklingfötter, biff och fläsk, men även hund. Det köps fryst och fraktas till kinesiska fastlandet genom Hong Kong eller Vietnam. En första upptäckt gjordes för tre veckor sedan, med 800 ton kött, därefter påbörjade myndigheterna eftersökningar för att hitta mer. Totalt har 14 städer/gränspass (inte 14 gäng) undersökts och totalt har myndigheterna lyckats beslagta 100 000 ton kött. 

Någon som försökt äta ruttet kött vet att det luktar oerhört oavsett om det frysts och sedan tinat eller inte.

Smugglarnas största misstag har varit att inte kunna transportera det frysta köttet i kyld transport, vilket gjort att det tinat och börjat ruttna. När det kommit fram till Kina har man sedan fryst det på nytt. Någon som försökt äta ruttet kött vet att det luktar oerhört oavsett om det frysts och sedan tinat eller inte.

Däremot, så länge kött hålls korrekt fruset så är det mycket svårt att avgöra dess ålder, förrän man tinar det. Vissa förpackningar hade datumstämplar från 1970-talet och det är av denna anledning misstänker myndigheterna att köttet kan vara så gammalt som 40 år.

Oavsett innebär detta att Kina måste ta tag i sina gränskontroller, att smuggla så mycket kött ostört innebär andra problem med virus och magsjuka som inte kommer från inhemskt kött.

Det jag fortfarande frågar mig är – Vad har detta att göra med Mao? Köttet är möjligtvis så gammalt att djuret levde samtida Mao. Det är dock tydligt att det inte var allt kött. Och köttet kommer inte ens från Kina. Journalistik när den är som mest kreativ?

Dessutom skriver flera i sina rubriker: ”Såldes i Kina”. Detta är inte heller sant, inget av detta 40 år gamla kött har så vitt vi vet sålts i Kina. Att dåligt kött har sålts är troligt, men rubrikerna bygger på oklara antaganden.

 

Andra källor;

http://www.chinadaily.com.cn/china/2015-06/24/content_21085070.htm

http://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/1825440/meat-1970s-smuggled-through-hong-kong

http://news.xinhuanet.com/english/2015-06/24/c_134352620.htm


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.