3
Skrivet den 22 november, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Marknaden YaShow stänger

Vi kan nu meddela att den välkända turistmarknaden YaShow i Beijing stänger som vi nu känner den. Management har satt upp lappar och gått ut med uppsägning av alla stånd för en kommande renovation.

nästan alla stånden har satt upp skyltar med ”utförsäljning”

Det var ett sorgset besök i veckan, då nästan alla stånden har satt upp skyltar med ”utförsäljning” eller ”extra pris” och slänger på en saker till rimliga priser utan försök på att pruta. En tjocktröja? 150 kr som utgångsbud. Ett par ballerinaskor? 200 kr som utgångsbud. Hellre än de 700-800 kr som är standard.

Tjejerna i stånden var ledsna och besvikna. De sa att marknaden kommer bli ny och fin efter den genomgående renovation som ska utföras, men att de inte vet om de kommer komma tillbaka alls, eller ens hur lång tid renovationen kommer ta.

”Det kommer bli som på Silk Market. Stora butiker med glas och fint ljus. Men det kommer bli så dyr hyra att min chef kanske inte kommer ha råd att ha kvar butiken”

”De vill att det ska vara modernt och locka turister. Det har gått så bra för Silk Market sedan deras renovation.”

Marknadens sista dag i befintligt skick är sista december. Vad som händer sedan är oklart. Beskeden är att det är renovering på obestämd tid, men det vet jag från erfarenhet att det kan ändras.

Lily Nails hittar man nu istället på 3.3 i Sanlitun där de sätter hela personalen. Flera av butikerna flyttas till andra marknader för tillfället, bland annat till den kända Hongqiao Market (Pearl Market) vid Temple of Heaven.

IMG_3833-0.JPG


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.