0
Skrivet den 3 mars, 2014 av Sofia Staffas i Nyheter
 
 

Massakern i Kunming – två dagar senare


Det var klockan 9.20 under lördagskvällen som tio män med knivar tog sig in på Kunmings tågstation och började attackera människor. I en intervju med Xinhua, berättade ett offer hur han såg en grupp tog sig in på stationen och började hugga människor omkring sig vid biljettkassorna. Offret försökte fly, men var för långsam och blev knivhuggen både i bröstet och ryggen. Enligt offret var det just de som var långsammast med att fly som blev värst skadade.  ”They just fell on the ground” berättar han.

Händelsen har rapporterats i både i kinesisk och utländsk media. I svensk media har bland annat SVT och Expressen rapporterat om händelsen. Men vad som är intressant är att oavsett media så rapporterar varje nyhetskälla olika siffror. Någon källa påstår att 29 personer har dött och ca 140 skadats medan någon annan hävdar att 35 människor har dött. Över huvud taget har händelsen fått ganska lite uppmärksamhet i Kina. I en artikel av the Shanghaiist tar upp ämnet och pekar med hela handen mot att det här är ett försök från medias sida att tona ned uppmärksamheten inför den stundande CPPCC- och NPC-konferensen. ”It’s as if nothing happened in Kunming. If not for weibo and WeChat, we would still be living in a happy world as presented by the CCTV Evening News” säger en Weibo-bloggare som har kommenterat händelsen i the Shanghaiist artikel.

Det är den muslimska minoritetsgruppen uighurerna som har fått skulden för attacken, men det är fortfarande oklart, likt vid de flesta anklagelser om terrorismen i Kina som skylls på uighurer, om uighurer är skyldiga till attacken eller inte. Enligt uppgift skall polis vid platsen ha hittat en flagga från Xinjiang, där de flesta av Kinas uighurer bor samt en kniv som använts. Polisen har enligt uppgift skjutit ihjäl 4 av de totalt 10 förövarna och gripit 1 som nu vårdas på sjukhus för sina skador, resten är inte identifierade. Ingen grupp i har ännu tagit på sig detta, men en talesperson för den största uiguriska exilgruppen, Uiguriska världskongressen skriver till Reuters att ”Kina måste hantera den här händelsen på ett transparent sätt och inte låta den bli en ny ursäkt för att förtrycka uighurer”.

En skribent vid Gokunming.com publicerade dagen efter attacken en artikel där hon varit ute och talat med Kunmingborna om attacken. Enligt skribenten var det dagen efter lugnt på gatorna och människor hade gått tillbaka till det normala. Vad som i och för sig var nytt var att flera blodgivningsstationer var uppställda över staden för att lämna extra blod till de drabbade. Utanför en blodgivningsstation stod ungefär 60 personer i köoch minst 150 personer hade vid besöket redan lämnat blod tidigare under dagen. Skribenten intervjuade en Kunmingbo, vars vänner var inne och lämnade blod. Hon berättar att hon var där för att hjälpa medborgarna efter massaken.  Henne uppfattning av muslimer kommer efter attacken inte att ändras. Hon tror inte att den allmänna uppfattningen om uigurerna kommer att förändras efter attacken. ”The attackers were a violent group who had nothing to do with other Muslims. There have even been a lot of Muslims coming in to donate blood. Wherever you have people, you have bad ones.”


Sofia Staffas