1
Skrivet den 5 februari, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Hur blir man medlem i kommunistpartiet?

I skrivandets stund är jag precis hemkommen från vad som började som en trött eftermiddags HSK-lektion till vad som blev en av den här terminens mest minnesvärda.

medlem i kommunistpartiet

Innan jag börjar måste jag bara poängtera att det här är en persons åsikter och att jag, likt ni, förstår att alla människor tycker olika etc. Jag kan också poängtera att det finns en viss risk att det har blivit felöversatt i mitt huvud. Min lärare talar nämligen inte ett endaste ord engelska. Jag tycker ändå, trots detta, att det finns en poäng med att förmedla hennes tankar och idéer kring medlemskapet och kommunistpartiet.

Det började med ett ord. Eller rättare sagt ett ords betydelse. Shenqing (申请). När jag inte förstod vad det betydde förklarade hon det med 入党申请报告 (rudang shenqing baogao) vilket syftar på blanketten som man använder sig av för att ansöka om att bli medlem i Kinas kommunistiska parti. Därefter fortsatte det. Först trevande. Det är viktigt att känna av situationen.

Till en början pratade vi om medlemskap. Vad är det som krävs för att man skall bli medlem och vad krävs av dig som medlem efter du har godkänts? Min lärare menade på att för att kunna bli medlem i partiet ställs det fyra krav på dig som person.

  1. Högakta och älska Kina
  2. Ha en hög utbildningsnivå/hög arbetsstatus
  3. Vara en allmänt duktig medborgare
  4. Vara kines (sedan 1956 har det varit förbjudet för personer utan kinesiskt medborgarskap att bli medlem)

I själva verket är det inte riktigt så enkelt. Det är en selektiv process där många hamnar utanför. År 2010 ansökte 21 miljoner människor om att få bli medlemmar, men bara 14 % av dessa blev godkända, enligt en artikel i Xinhua från 2011. Det finns förstås dem som blir tillfrågade och inbjudna från äldre partimedlemmar, men de tycker jag inte är så intressanta i just det här sammanhanget. Det är människorna med kontakter eller lovande studenter. Är du inte något av det måste du ansöka själv. Det gör man genom att  först skicka ett brev till sitt lokala partidistrikt och göra klart att man vill vara medlem.

”Efter det kan man få ett provmedlemskap på 1 år”

Väljer partiet att gå vidare med ansökningen placerar lokaldistriktet ut personen i en instuderingsgrupp där den förutom får delta i kurser en gång i veckan under fem månader och sedan visa kunskaperna genom ett prov, sätta upp studierelaterade samt personliga mål, dessutom tilldelas personen guidning av en äldre partimedlem som efter noga granskning av hela personens bakgrund samt vad som sker i personens liv under en 6 månaders prövotid, kan garantera att den här personen har rent mjöl i påsen. Efter det kan man få ett provmedlemskap på 1 år där man måste bevisa att man är rätt för partiet och först efter denna period kan man bli godkänd.

När du väl har blivit medlem finns det en hel del krav som man måste uppfylla för att fortsätta vara medlem. Förutom att betala årsavgiften, har du under året flera aktiviteter som t.ex. vara med på partimöten samt att åka ut till landsbygden och hjälpa fattiga individer under en dag, som måste uppfyllas, dvs om man inte har bra kontakter såklart. Enligt Xinhua blev 32000 människor utsparkade/sa upp sitt medlemskap, år 2010.

Members_of_the_comunist_party_of_China

Vad jag tyckte var väldigt intressant var när vi pratade om när man börjar intressera sig för kommunistpartiet. Min lärare gissade på 18-19 då man kan ansöka om att bli medlem i partiet, men inte tidigare än så. Men, relationen till kommunistpartiet startar faktiskt mycket tidigare än så. Bland kineser mellan 6-14 års ålder är det vanligt att gå med i Unga pionjärer i Kina, lett av kommunistpartiets ungdomsgren. Har du någon gång varit i Kina så har du med all säkerhet sett medlemmarna i sina röda sjalar på väg hem från skolan eller aktiviteter. Jag ser dem i alla fall överallt här i Kunming.

”Jag lovar att älska kommunistpartiet”

När man blir medlem i Unga pionjärer i Kina måste man deklarera ”我是中国少年先锋队队员。我在队旗下宣誓:我热爱中国共产党,热爱祖国,热爱人民,好好学习,好好锻炼,准备着:为共产主义事业贡献力量” (Wǒ shì Zhōngguó Shàonián Xiānfēngduì duìyuán. Wǒ zài Duìqí xià xuānshì: wǒ rè’ài Zhōngguó Gòngchándǎng, rè’ài zǔguó, rè’ài rénmín, hǎohǎo xúexí, hǎohǎo duànliàn, zhǔnbèizhe: wèi gòngchǎnzhǔyì shìyè gòngxiàn lìliàng) vilket betyder ungefär – jag är medlem av unga pionjärer i Kina. Jag lovar, under unga pionjärers flagga, att älska kommunistpartiet, moderlandet, människorna; studera flitigt, träna flitigt, förbereda inför att kämpa för kommunismens ändamål. Vid 14 års ålder kan man istället bli medlem i Youth League dit alla kineser mellan 14 – 28 kan ansöka om medlemskap. Enligt kinesiska wikisidan för Youth League så är 45.5 % av den totala kinesiska populationen medlem i Youth League.

Min lärare menade att anledningen till att så många är medlem både i Unga pionjärer och Youth League kommer från ett tryck från samhället, men även från lärare samt andra föräldrar. Ingen vill vara föräldern vars barn inte är med. Ingen vill vara kompis med det enda barnet som inte är med. Ingen vill dessutom vara det enda barnet som inte är med. Klassisk mobbing alltså. Hon hade själv varit med när hon var liten. Nu är hon kanske några år över 50. Hon var aldrig så intresserad själv och minns egentligen bara att det var kul att hänga med sina kompisar och att hon slapp att göra läxor när det var möten. Att vi så ung ålder vara tvungen att t.ex. sjunga kampsånger och deklarera eden var ingenting som hon funderade någonting särskilt över då.

Efter några år i Youth League slutade hon gå på de obligatoriska aktiviteterna, mycket beroende på bristande intresse och att hon fick barn i tidig ålder. Min lärare menade dessutom på att det är just efter några år i Youth League som de flesta brukar sluta att intressera sig. Men det finns också dem som fortsätter att engagera sig och med hjälp av lite charm, bra kontakter och mycket jobb klättrat långt inom partiet. Efter lite research hittar jag att både t.ex. Hu JinTao och Li Keqiang började sina karriärer i just Youth League.

”Vad är det som gör att 80 miljoner kineser vill vara del av samma politiska rörelse?”

Vi talade även om vad det finns för fördelar och gentemot nackdelar att vara medlem och varför kineserna vill gå med i partiet. Vad är det egentligen som gör att mer än 80 miljoner människor vill vara del av samma politiska rörelse? Min lärare menade på att den största anledningen att kineserna går med i partiet handlar om att skapa sig och få bättre förutsättningar i livet. Det är en status-grej, över allt annat. Du kan t.ex. inte söka alla sorters jobb om du inte är medlem i kommunistpartiet. Vill du nå till toppen så är enda vägen genom partiet. Det finns också dem, såklart, menade min lärare på, som verkligen genuint älskar Kina och vill göra allt för att vi skall kunna utvecklas som land.

Vi talade också mycket om hur dagens ungas syn på kommunistpartiet skiljer sig från äldre generationers. Min lärare var själv inte medlem och såg inte heller någon mening med att vara det för en kvinna i hennes situation. Hon är lärare, har fött sitt barn och kräver inte mer av livet. Hon har ingen ambition att göra någon karriär eller klättra i rank. Hennes föräldrar däremot, likt hennes man är medlemmar i partiet. Hennes föräldrar jobbade tidigare som professorer och hennes man jobbar på en bank.

Hon menade på att hon inte trodde att hennes föräldrar hade förstått hennes val att inte gå med i partiet, de hade försökt övertala henne, men då hon inte ville hade de inte tvingat henne och därefter hade de aldrig talat mer om saken. Hennes son är inte medlem i partiet men har deltagit i både Unga Pionjärer samt Youth League, mest för att hennes man hade önskat det.

”Är det verkligen ett fritt val?”

 Hade hon fått välja hade hon idag önskat att hon själv gett sonen det fria valet om han ville gå med eller inte. Men hur kan egentligen en 6-åring fatta ett sådant beslut när alla hans kamrater redan är med? Är det verkligen ett fritt val? Ändå menade min lärare att dagens kineser har en större frihet när det kommer till att bli medlemmar eller inte. Det är också därför att det inte är lika självklart att dagens unga kineser blev medlemmar i partiet. Båda alternativen går bra, men medlem är såklart bäst, som min lärare slutligen poängterade. Xi_Jiping_croppedDet var när vi kom in på vad min lärare tyckte om Kinas högsta höns som ämnet fick en tvist. Stressat svarade hon att hon minsann både gillade Xi JinPing och Hu JinTao, kanske framför allt Xi JinPing då han på sina 60 år känns lite yngre och modernare än Hu JinTaos 70. Därefter var det klart att utfrågningen var slut och att vi borde fortsätta med de tradiga uppgifterna istället för att prata politik. Det är ofta någonting jag stöter på i Kina. Det går att prata om vissa saker, men när det handlar om någonting som hamnar för nära eller någonting som är aktuellt skall det helst av allt undvikas att prata om.

När det kommer till att prata politik i Kina med kineser rent allmänt upplever jag att det tas emot på väldigt olika sätt. Viljan, bemötandet och svaren skiljer sig åt – framför allt om man sitter i en grupp eller talar enskilt men även beroende på ålder, utbildningsnivå och om man kommer från en stor stad eller från landet. De flesta människor jag pratar politik brukar vara vaga, säga att det är okej, för att sedan snabbt ändra ämne, men det finns också dem som är väldigt öppna efter en stunds lirkande. Ett av mina livs mest intressanta möten är just med ett kompisgäng som vi stötte på i somras när vi besökte Nanjiecun (Henan) – Kinas sista maoistiska kollektiv. De berättade om vad det egentligen som får ekonomin i det lilla samhället att snurra, om bank-skandalerna som tystats ned och vad de egentligen har för relation till Kinas nummer 1. 

Har du läst MotKinas tidigare inlägg om Kinas Kommunistparti?
Kinas Kommunistiska Parti Del 1 (31-10-13)
Kinas Kommunistiska Parti Del 2 (14-11-13)

Missa inte heller serien om Bo XiLai – som orsakade den största skandalen inom partiet sedan -89
Vem sjutton är den där Bo Xilai Del 1  (6-10-13)
Vem sjutton är den där Bo Xilai Del 2 (13-10-13)
Vem sjutton är den där Bo Xilai Del 3 (16-10-13)
Kika även in forumstråden


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.