0
Skrivet den 18 november, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Boktipset – Mei Wenti! Inga problem!

mei wenti! Inga problem!Det var många år sedan jag först kom över Catarina LilliehöksMei Wenti! Inga problem!” från 2006, ibland går det lång tid, men då och då kommer jag på mig själv med att tänka tillbaka på den, den har etsat sig fast. För en tid sedan såg jag den på det lokala biblioteket och det var som att den talade till mig. Jag var bara tvungen att låna den med mig hem.

I ”Mei Wenti! Inga problem” kastar Lilliehök in oss i en tämligen annorlunda värld, i ett system hon inte förstår, med ord hon inte kan uttrycka sig på, och i ett samhälle som ter sig mer obegripligt ju mer hon lär sig om det. Hon börjar som språkstudent för den stränga lärare Li i Peking, där hon och hennes man börjar restaurera en hutong. I grannskapet blir de de enda bosatta västerlänningarna och processen att anpassa sig till livet och grannskapet i hutongerna är ibland allt annat än oproblematiskt.

Efter tiden börjar Lilliehök arbeta och får ta del av en ny del av samhället och bjuder på samma gång in oss att följa med i hur affärerna görs och hur spelet skall spelas. Plötsligt ser hon Kina förändras framför ögonen, beroende på vilken roll hon tar; studenten, turisten eller yrkeskvinnan.

Redan 2004 publicerade Lilliehök ”Blont hår blågröna ögon” på ett kinesiskt förlag i Kina, som senare översattes till japanska och svenska. Jag har försökt scouta fram var Lilliehök håller hus just nu, ett projekt som visade sig vara svårare än väntat. Det sista ordentliga spåret på internet dyker upp från 2009, då Lilliehök jobbar som rådgivare på ett danskt företag.

Mest spännande är hennes personskildringar och hennes sätt att med en varm och humoristisk ton fånga upp och beskriva genanta misstag som leder till pinsamma kulturkrockar. Boken bygger på Lilliehöks egna iakttagelser och reflektioner av hennes vardag, vilket ger historien tyngd som skildring av hur det var att bo i Peking, och senare Shanghai, i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Genom sidorna lyser hennes engagemang och nyfikenhet igenom, och inspirerar läsaren att vilja ta del av det här kaotiska, stundtals helt oförståeliga och spännande landet.

Jag har läst ett gäng negativa recensioner om att Lilliehök upplevs som naiv i hennes skildring, att hon är utan förståelse för moderniseringsprocesser i samhälle och kultur, och beskriver det på ett oproblematiskt homogent och orientalistiskt sätt, men jag tycker det är ett trött sätt att se det på. För mig är det här ett resedokument, kortare ögonblick som Lilliehök låter oss ta del av, mitt i virrvarret i vad som då var hennes liv.
Jag vill till och med hävda att Lilliehöks ”Mei Wenti! Inga problem!” borde vara obligatorisk läsning, både för den som bara vill få ett smakprov av samhället och för den som skall vara där lite längre.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.