0
Skrivet den 25 mars, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

MH 370 har med största sannolikhet störtat i havet


Igår , 24:e mars, höll Malaysias premiärminister Najib Razak en presskonferens, där det klargjordes att flyg MH 370, som varit försvunnet sedan den 8:e mars, med största sannolikhet störtat i den södra delen av den indiska oceanen och att alla ombord har omkommit. Det gäller alltså det område utanför Perths kust där objekt upp till 24 meter långa identifierats i vattnet tidigare i veckan.

I samband med presskonferensen gick även Malaysia Airlines ut med ett pressmeddelande på sin hemsida, där Tan Sri Md Nor Md Yusof, ordförande för Malaysia Airlines och Ahmad Jauhari Yahya, Group Chief Executive Officer, försäkrade att sökandet efter planet kommer att fortsätta, trots att området är mycket svårtillgängligt att söka. I pressmeddelandet försäkras även att de ca 1000 anhöriga till passagerarna och besättningen kommer att tas i hand om fortsättningsvis. En summa på 5000 dollar kommer att betalas ut per passagerare och de anhöriga kommer att erbjudas fortsatt boende, under en viss framtid, på de hotell som Malaysia Airlines erbjudit de anhöriga.

Trots de officiella uttalandena är det många som ställer sig frågande till huruvida planets öde faktiskt slutade över indiska oceanen eller inte. Nya teorier och eventuella spaningar av planet har dykt upp i media även under denna vecka och anhöriga har, efter att de nåtts av beskedet, gått ut i media och hävdat att allt är en bluff och att de kräver bevis.

Just nu, i skrivandes stund, befinner sig ca 200 anhöriga utanför den Malaysiska ambassaden i Beijing och demonstrerar för att de skall få ta del av bevisen som gjort att den Malaysiska regeringen kommit fram till att det är över indiska Oceanen som planet har störtat. Men om vi i framtiden kommer att få ta del av de faktiska bevisen eller inte återstår att se.

Har du missat vad som hänt MH 370? Läs BBCs ”What we know” och häng med du också!


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.