0
Skrivet den 1 september, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Militärparad markerar 70-årsdagen för Kinas V-day


I flera veckor har förberedelserna inför den stora militärparad som inträffar den 3:e september pågått. Militärparaden sammanfaller med firandet av Kinas V-day – ”Victory of the Chinese People’s Resistance Against Japanese Aggression and the world Anti-Fascist War” 1945 under vilket 35 miljoner kineser dog, och därmed slutet på de japanska aggressionerna som följde. Det här är andra gången som Kina räknar firandet som en nationell högtid, och ger kineserna ledigt mellan 3-5 september för att markera högtiden, vilket innebär att kineserna kommer att behöva ta igen jobbet den 6:e september.

Vanligtvis hålls en stor parad var 10:e år vid grundandet av folkrepubliken Kina, senast 2009 för att markera Kinas 60-årsdag, men det är första gången paraden hålls för att markera att japanerna erkände sig som besegrade. Kriget lever fortfarande starkt i den kinesiska folkbilden, inte minst för att 35 miljoner kineser dog under hela kriget, varav 300,000 civila mördades under 6 veckor i Nanjing massakern 1937, men för att att det fortsätter påverka aktuella politiska incidenter. Tidigare i år uttryckte Japans ledare Shinzo Abe hans ”sincere condolences” under ett minnesevent för kriget, till Kinas civila offer, men bad inte om ursäkt, någonting som det sågs med stränga ögon på i Peking. Glömt är inte heller de demonstrationer och bojkottar som 2012 orsakade ramaskri över hela landet mot Japans agerande.

militärparad

Paraden i sig är inte tillgänglig för allmänheten, men direktsänds hela dagen på CCTV 1. Medverkar gör i år ca 12,000 soldater som skall marschera ned för Chang’an avenyn genom Himmelska fridens torg. Medverkar gör även ca 200 jetflyg, stridsbilar och annan militär utrustning, veteraner sedan kriget, både de som kämpade för kommunisterna och de som kämpade för Kuomintang, så länge de stred mot japanerna är alla veteraner välkomna.

För första gången någonsin är också 30 utländska ledare och statshuvuden inbjudna att delta i paraden; Vitrysslands Alexander Lukashenko, Sudans Omar al-Bashir, Myanmars Thein Sein och Vladimir Putin. Uppmärksammat är att Kinas allierade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inte kommer att delta. Landet kommer istället att representeras av Choe Ryong-hae, en senior medlem av Pyongyangs elit. Sydkoreas ledare Park Geun-hye kommer att vara i Kina under den 3:e september, men enligt utsago är det inte officiellt om Park kommer delta i paraden eller inte. Shinzo Abe kommer inte delta, efter att ha nekat inbjudan för att protestera mot Kinas upprustning i de regionala vattnet. Medverkar gör istället den fd japanska premiärministern Tomiichi Murayama, samma Murayama som för 20 år sedan gjorde en officiell ursäkt å Japans vägnar för lidande orsakat av Japan.

Några som lite överraskande definitivt inte är välkomna under paraden, är alla urbana fåglar i Peking, som under de senaste veckorna har förflyttats med hjälp av tränade örnar, fågeltränade apor och förstörda fågelbon. Detta för att organisatörerna var oroade att fåglarna skulle vara ett hot mot de piloter som kommer att delta under flygshowen. Officiell utsago har gått ut med att fåglarna inte var hotade och hade ”valet” att bosätta sig någon annanstans, enligt the Beijinger.

Även VPN-leverantören Astrill gick under onsdagen ut i ett pressmeddelande om att VPN-tjänsten med största sannolikhet inte kommer vara välkommen under firandet, och troligtvis kommer att ligga nere helt under paraden efter ökat tryck från CAS, Cyberspace Administration of China.

Hur kommer detta märkas för Pekingborna, är frågan. Under firandet kommer Pekings himmel lysa blå, då över 10,000 fabriker redan har stängt och kommer fortsätta vara stängda över veckan. I trafiken sker en del ändringar, och tunnelbanestationer runt Chang’an samt ett flertal stationer på linje 2, 4, 5 kommer vara stängda. En rad butiker i Sanlitun, började redan i förra veckan att stängas ned inför genrepet av militärparaden. Även en del turistattraktioner runtomkring i området och de attraktioner som har koppling till militären eller kommunistpartiet kommer vara stängda.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.