0
Skrivet den 7 november, 2013 av Gustav Jönsson i Blogg
 
 

Min homosexuella taxichaufför

Alright, det här är en historia som inträffade inom loppet av inte ens mer än 20 minuter. Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag känner att jag måste få dela med den av er. Det var i lördags som jag hade varit på en mindre festival här i Shanghai tillsammans med ett par kinesiska vänner och ett gäng från universitetet. Allt var precis som vanligt, ända tills jag hoppade in i taxin för att smita hem och göra mitt patenterade svandyk ner i sängen.

Viktigt att poängtera innan vi börjar är att jag aldrig haft problem med taxichaufförer tidigare. Vissa är hur sköna som helst, glada och pratglada. Några är sura och griniga. Ett par försöker lura en på pengar. Jag skulle aldrig någonsin känna mig otrygg i en taxi (som att de skulle köra mig till något riktigt lurigt ställe, ta mina pengar och lämna mig naken i den kinesiska betongen). Jag har heller aldrig stött på en kinesiskt taxichaufför som behärskar engelska, mer än ”Hello” och ”My name is”. En gång lärde jag en extra glad taxichaufför att räkna till sju på engelska (sen tröttnade han).

Det första min taxichaufför den här kvällen frågade var något i stil med ”gejba”. Jag fattade ingenting. Lät det inte som om han sa ”Gay Bar”? Oklart, även om han skulle kunna prata engelska lät det riktigt långsökt. Han fortsatte snacka på kinesiska, och jag fattade ännu mindre. Efter en stund uppfattade jag ”ni de nan pengyou ma?” (din pojkvän?) och hajjade att han snackade om Hong, min kinesiske vän som jag kramat hejdå precis innan jag hoppade in i taxin.

Han frågar (på kinesiska) om han uttalat det korrekt. Jo, uttalet är väl rätt iallafall…

”Nää, jag har flickvän. Hon är från Sverige. Det där var min kompis”. Under tiden som vi pratat har han sagt flera grejjer jag inte fattat samtidigt som han skrattat hjärtligt. Skön kille, tänker jag. Han börjar snacka om ”Boy massage”, och klappar mig lite på låret. Vad ända in i..? Nu börjar det bli riktigt oklart.  Han frågar (på kinesiska) om han uttalat det korrekt. Jo, uttalet är väl rätt iallafall…

Efter varje påstående skrattar han lite obekvämt, men fortfarande väldigt hjärtligt. Klapparna på låret blir till riktiga grepp, och för varje gång verkar de hålla i sig lite längre. Jag värjar mig lite obekvämt, fortfarande osäker om han bara vill jävlas med mig eller faktiskt menar något med sin ”Boy massage”.

”I very good”. Jag passar på att flika in att hans engelska är jättebra, och frågar om han kan något mer. ”I Love you”, säger han och skrattar högt.

Vi stannar vid ett rödljus, och han ser att det i bilen bredvid sitter en söt tjej bakom ratten. ”Not good! Boy massage better”. Jag börjar bli uppriktigt obekväm (lårklämmandet har ju såklart fortsatt till och från) och funderar på vart detta är på väg. Håller stenkoll på vart vi är, känner mig nöjd att jag börjar kunna stan såpass att jag vet om vi kör rätt väg hem eller inte. Vid nästa rödljus rycker han loss kvittot från taxametern och börjar riva sönder det i småbitar, samtidigt som han pratar på och skrattar lite nervöst. Jag tänker inte på det så mycket, mer än att han just verkar lite nervös. Han hade ju precis försökt göra en riktig långvandring på låret innan handen jävligt bestämt blev bortplockad och stämningen lite kallare.

Vi börjar närma oss hemmet. Oklara frågor om ”boy massage”, om jag har flickvän i Shanghai och hur mycket jag väger (och hur lång jag är) fortsätter hagla samtidigt som handen på något sätt alltid lyckas missa växelspaken på jakt efter mitt lår. Snart framme, tänker jag.

Till slut får jag hoppa ut vid min korsning, och jag vinkas av med ett ”Zaijian, shuaige” (Hej då, handsome). Lite halvt i chock, eller något, drar jag upp telefonen och ringer Hong för att få berätta min stackars historia för någon. Han skrattar lite åt mig, och frågar om jag tog kvittot så jag kunde kontakta taxiföretaget och klaga. ”Ah, så det var därför han rev sönder kvittot..”.

——————

Jag har varit med om mycket sjukt sedan jag kom på till Shanghai, många knasiga människor. Jag har blivit raggad på av killar på klubbar, är ju inget farligt med det! Det här däremot var en upplevelse på en heeelt ny nivå. Jag skrattade åt det och tyckte det var sjukt roligt under tiden (”Det här blir en kul historia att berätta”), men lite senare började jag ändå fundera. Vad fan var det som hade hänt egentligen? Är tafsa okej, bara för att man är gay?

Nästa gång jag åker taxi hem sätter jag mig i baksätet. Jag är inget objekt.


Gustav Jönsson

 
Gustav läser just nu sista året på sin kandidat i Företagsekonomi och Marknadsföring. Under 2013 bor han i Shanghai, där utbytesstudier kombineras med internship. Hans favoritställe i Kina är Yellow Mountains (Huangshan), där avgasluften från storstan byts ut mot en fantastisk jäkla natur. Det sämsta med Kina, enligt Gustav? Sommarvärmen i Shanghai, såklart.