0
Skrivet den 19 februari, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Smuggling av dansk minkpäls till Kina

minkpäls till kinaI söndags (16/2) rapporterade svenska Epochtimes att en större mängd mink- och rävpäls för ett värde på ca 6,8 miljarder danska kronor (ca 8 miljoner SEK) förts in illegalt i Guangdong-provinsen, Kina via Hong Kong. Pälsen skall ha förts in av det kinesiska företaget Kuikeng Co. Ltd, ett företag med starka kopplingar till det danskägda företaget Kopenhagen Fur. Det var redan under 2013 som pälsmugglingen uppdagades, men fick inte slag i danska medier förrän först  i förra veckan. Tillslaget sägs vara det största på 25 år.

Det ansvariga företaget, Kuikeng Co. Ltd ägs av den kinesiska familjedynastin Lam. ”Lam er en stor kunde hos os. Vi kender ham vældigt godt, endda særdeles godt gennem mange år, så sagen har været en utrolig ubehagelig overraskelse,” sa Torben Nielsen, topchef hos Kopenhagen Fur, i en intervju med Berlingske. Ändå lär uppdagandet för Kopenhagen Fur inte varit helt oväntat då rykten om att den danska pälsen förts in i Kina har florerat i flera år, enligt en källa i samma artikel.

26 personer skall enligt uppgift vara anhållna och över 1 miljon pälsar beslagtagna.

Läs vidare:
Kopenhagen Furs HEMSIDA
Kopenhagen Fur (via Wikipedia)
Miljardsmuggling av dansk päls till Kina (via Epochtimes.se 2014-02-16)
Customs busts fur smuggling case worth 7.6b yuan (via ShanghaiDaily.com 2013-11-07)
Kinesisk milliard-svindel med danske skind (via Berlingske.com 2013-02-14)
Største tilbageslag i 25 år truer minkbranchen (via Berlingske.com 2013-02-11)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.