1
Skrivet den 12 oktober, 2014 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Miss Kicki – Håkon Lius första långfilm


Miss Kicki handlar om Kicki, en halvalkoholiserad kvinna i 40-års åldern som just är hemkommen från en längre utlandvistelse. Hon har ingen vidare relation till sin 15-åriga son och spenderar mer tid med sin internetromans, en taiwanesisk affärsman i Taipei. Hon är trött på vardagen och vill inget annat än att få känna sig älskad. En dag ger Miss Kickis mamma på förslag att Kicki ska ta med sig sin son på en resa, för att försöka lappa ihop den dåliga relation. Viktor går i tron om att det verkligen är en semester för att de ska förbättra sin relation, men Kicki satsar istället helhjärtat på sin internetflört, Mr Chang. Väl i Taiwan finner Viktor jämnårige Didi, som tar med honom bland bakgatorna i Taipei.

I rollerna ser vi bland annat Pernilla August som Kicki, Ludwig Palmell som Viktor, He Huang som Didi (Viktors kompis) och Eric Tsang som Mr Chang.

Miss Kicki är ett svenskt-taiwanesiskt samarbete där Håkon Liu står för regi. Filmen är ifrån år 2009 och har fått fem olika pris på olika filmfestivaler runt om i världen. Vid Pusans internationella filmfestival (2009) fick filmen Special Mention Award eftersom den visade ”A perfect example of how “big” a “small” can be. The director’s talent shines and portrays multi-national issues, social problems, domestic conflict, friendship and other intricate dilemmas within simple drama. The script, acting and directing are all well composed.” Den har även prisats på Telia Film Award på Stockholms filmfestival (2009), Rainer Werner Fassbinder på Mannheim-Heidelbergs internationella filmfestival(2009) och Emerging Director, Narrative Feature Award Asian American Film Festival i New York(2010).

Miss Kicki är ett fint relationsdrama, som använder sig av verklighetstrovärdiga miljöer och vardagsproblem. Något som jag värderar högt i denna film är att de har använt sig av svenska, kinesiska och engelska. Rekommenderas verkligen!

Se filmen här.


Sofia Staffas