2
Skrivet den 8 september, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Månkakor och mitt-höstfestival

Igår när vi var och handlade var det helt omöjligt att ta sig fram längs med varugångarna. Kineserna var överallt. Hela affären var klädd i röda färger samtidigt som månkakor och hongbaos (röda kuvert som man ger pengar i) svämmade över i hyllorna. Enligt min erfarenhet kan det bara betyda två saker, det är antingen dags för:

1) världens undergång, eller 2) kinesisk festival.ying och yang

Mycket riktigt. Mitt-höstfestivalen eller Månfestivalen som den också kallas är egentligen en skördehögtid och markerar början på det mörka halvåret. Fullmånen då sägs vara som allra rundaste, störst och klarast på hela året. Precis som solen har månen alltid varit föremål för stor dyrkan i Kina. Solen representerar det manliga, Yang, och månen det kvinnliga, Ying. Konceptet är mycket vanligt inom den kinesiska kulturen och därför är flera av de viktiga kinesiska festivalerna kopplade till antingen solen eller månen.

En av de myter som förknippas med månfestivalen är historien om Chang’e. Historien lyder att Chang’e var fru till en stor hjälte vid namn Hou Yi. Vid en vandring till Kulun-bergen stötte Hou Yi på kejsarinnan Wangmu. Kejsarinnan gav honom ett elixir som skulle få hans kropp att direkt stiga till himmelen och leva bland gudarna om han svalde det. Hou Yi, som var mycket fäst vid sin fru, hade ingen lust att leva bland gudarna och bad istället sin fru Chang’e att ta hand om elixiret. En dag kom en rånare, Peng Meng, och försökte tvinga sig till elixiret. Då Chang’e insåg att hon var chanslös mot Peng Meng och absolut inte ville lämna ifrån sig elixiret beslöt hon sig för att själv dricka upp det. Så fort hon druckit upp innehållet flög hennes kropp upp mot himlen.

Lite senare kom Hou Yi hem insåg direkt vad som hade hänt och blev mycket, mycket bedrövad. Dag och natt gick utan att han visste hur han skulle få tillbaka sin Chang’e. Han ropade och ropade, men aldrig fick han något svar tillbaka. Vid ett tillfälle placerade han ut alla Chang’es favoritgodsaker på ett bord i deras trädgård i ett sista hopp att hon skulle känna doften och återvända.  Tiden gick men Chang’e kom aldrig tillbaka. Trots hopplösheten gav Hou Yi aldrig upp hoppet och fortsatte år efter år att ställa ut Chang’es favoritgodsaker i trädgården. Ryktet säger att om man kikar noggrant, en dag när månen är som rundast, kan man fortfarande se och Chang’e vandra omkring där uppe.

mitt-höstfestival

Firandet av festivalen sker genom att man samlas i familjen, kikar på månen, tänder lanternor och äter massvis med månkakor (月饼 yuèbing) tillsammans. Det finns hundratals olika sorters månkakor med olika sorters innehåll. Vad sägs om en månkaka med äggula, lotusblad, sesamfrön, frukt, dadlar eller korv i? Låter inte det lockande så introducerade Haagen Dazs för några år sedan en månkaka helt gjord i glass och efter det har även Dairy Queen och Starbucks hakat på trenden med de otraditionella månkakorna. I hemmet brukar även familjerna sätta upp ett speciellt bord åt månens ära och offra månkakor, runda frukter och vin.

Visste ni förresten att man numer kan försäkra sig och få pengar tillbaka om man inte får se månen under festivalen? Köper man en försäkring får man dessutom en låda med månkakor på köpet.

Ha en trevlig mitt-höstfestival!

Gillade du inlägget? Gillade du det inte? Berätta det genom att kommentera här nedanför. Vi älskar diskussion och kommentarer, det är det uppmuntrar oss på Motkina.se att fortsätta skriva!


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.