0
Skrivet den 8 maj, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Motkina äter kinesiskt – Waipo (18/25)

4723Waipo marknadsför sitt utbud som kinesisk tapas. Bli inte skrämda, det är bara kinesiska rätter i små format. Det vill säga, man får beställa några stycken för att bli mätt, men i enlighet med kinesiskt bordsskick så beställs många rätter som man lämpligtvis delar på. Restaurangen är bistro-snygg med dova ljus och mycket guld och kinesiska tyger. Lite som att kliva in i en annan värld, bara en meter från turisterna och sorlet på Drottninggatan. Men Waipo är ett ställe man går till för att äta middag. Inte ett ställe man går till för att man inte orkar laga mat. Om ni förstår hur jag menar.

Waipo har även lunch, men det har vi inte provat. Än så länge har vi bara ätit middag.

Vart ligger restaurangen? Var det lätt att hitta dit?

Den ligger på Drottninggatan 25 i Stockholm. Mitt i turistsmeten med andra ord.

Vad är det för slags mat?

Kinesisk gourmet. Vi har tidigare skrivit om Super Rullband  som kan anses vara mer ”standard mat”, det här är fine dining på kinesiska. Allt är väl genomtänkt, snyggt och vällagat. Men det är modernt.

Hur ser valmöjligheterna ut på menyn?

Det ser bra ut. Det finns en salig blandning ”tapas” att välja bland. Allt från dim sum och knaprig anka till wokade grönsaker. Som mest kostar en tallrik 95 kr. De rekommenderar tre tallrikar per person för att alla ska bli mätta och glada.

Vad åt vi?

Vi åt en avsmakningsmeny med åtta rätter. räkor, biff serverat som Peking anka, sidfläsk, tofu, pilgrimsmusslor, knaprig anka, wokad pak choy med svamp och några dim sum. Trevligt med lite av varje och att tallrikarna kom på löpande band, så det fanns alltid något på bordet men aldrig allt. 

Fanns det något ”litet extra” som gjorde all skillnad?

Fantastiskt gott grönt te som jag beställde som måltidsdryck tillsammans med re shui (varmt vatten). Det lilla extra för att det skulle kännas härligt hemma.

Så här har jag betygsatt Waipo:

Väldigt god mat och vacker lokal, men något dyrt för den som vill gå dit ofta, meb det är ju trots allt fine dining och man får sitt värde för pengarna.

Matens autenticitet 4

Trevlighetsfaktor 5

Service 3

Pris för att en person ska bli mätt 2

Övergripande intryck 4

Totalt: 18/25

Bilderna lånade från Gastogate.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.