0
Skrivet den 23 september, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Boktipset – När tusen eldar slickar himlen

Nyligen avslutade jag Ola Wongs ”När tusen eldar slickar himlen” från 2007.  Skildringen är en samling av reportage som tidigare publicerats i tidningar och tidskrifter, där Wong tar läsare med på en resa där vi möter alltifrån strejkande fabriksarbetare, desperata mammor som försöker gifta bort sina döttrar, kolarbetare svarta av sot och entreprenörer som tillsammans står för 75 % av världens tillverkning av leksaker och… dildos.

när tusen eldar slickar himlenSkildringen ger oss en bild av ett gränslöst boomande Kina som håller på att ta omvärlden med storm, samtidigt som landet försöker landa i sin nya identitet som världsmakt på riktigt med allt det innebär. Det faktum att boken är skriven år 2007 gör den bara mer relevant idag, men nu snarare som ett viktigt tidsdokument för oss att gå tillbaka för att se vad det var som ledde fram till hur Kina ser ut idag.

Boråsfödde Ola Wong gick ut från Stockholms Journalisthögskola 2001 och blev 2003 utsedd till utlandskorrespondent för Sydsvenska Dagbladet och senare även Svenska Dagbladet. Han har vunnit och blivit nominerad till ett flertal priser, och står bakom 5 böcker, varav ”När tusen eldar slickar himlen” är den andra boken i ordningen.

Starkast är Wong i sina personskildringar och i de slående jämförelserna med industrisamhällen som Borås på 50-talet. Tittar man på djupet finns många likheter, men skillnaden är att Kina har nu har genomfört vad som tog oss ett sekel att åstadkomma, men genomfört det på två decennium. Det är en svindlande tanke. Jag gillar också Wongs sätt att ta till sig vad som händer omkring honom och beskriva det på ett vasst och humoristiskt sätt. Han är fascinerad av människorna och deras liv, och trots att han inte alltid förstår människornas val, så dömer han dem inte, och det vinner han poäng för i min bok.

Här näst skall jag ge mig an den alldeles nyutgivnaPekingsyndromet” där Wong bland annat ställer sig frågan ”när det blev hälsosammare att bo i ett rökrum än i Peking?

Ps. Klicka här för att nå våra tidigare #boktips


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.