0
Skrivet den 14 juni, 2015 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Nej till selfiepinnar

15685318697_1818fc4493_oSelfiepinnar, på mandarin kända som Shengun, har varit på tapeten sedan i höstas och är en vanligare syn i Kina än de är i Sverige. Bara på Taobao finns mer än 19 000 olika varianter.

På olika håll i världen, bland annat i USA, England och Italien, förbjuds selfiepinnar på vissa platser av olika anledningar. Nu är detta även aktuellt i Kina.

Pinnarna blir så långa som 1,5 meter och inte nog med att de kan vara besvärliga att få i bakhuvudet när någon inte kan hantera dem ordentligt, de kan vara en fara för museums visningsobjekt.

Flera museum i Wuhan har nu börjat med krav på att besökare checkar in sina pinnar innan de går in. De som inte följer detta och blir påkomna i säkerhetskontrollen blir bötfällda. Nanjing Museum har även förbjudit andra kamerastativ.

Så sent som i mars blev det förbjudet att använda selfiepinnar inne i Förbjudna Staden. Argumenten är desamma, pinnarna utgör fara eller besvär för både besökare och utställningen. Uppe på Jingshan park norr om Förbjudna Staden är det dock fortfarande tillåtet.

 

Överlag är selfiekulturen annorlunda i Asien än den är i Sverige. På mandarin: Zipai, är något som är en konst i sig.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.