0
Skrivet den 28 mars, 2015 av Klara Magnusson i Nyheter
 
 

Norsk lax stoppas i Kina

374380229_193066b512_b

Nu stoppar Kina all import av norsk lax. Redan denna vecka stoppas laxsorterna; tre fylkena, Sør-Trøndelag, Nordland och Trom och inom kort kommer alltså all norsk lax att stoppas, efter att veterinärmyndigheter i Norge och Kina inte dragit jämt. För annan lax kräver den kinesiska myndigheten garanti på att laxen är fri från bukspottskörtelsjukdom samt ett virus som kan orsaka infektiös laxanemi (ISA).

Enligt uppgifter från Svd, säger Sigmund Bjørgo som direktör på norska Sjömatsrådet i Kina till Aftenposten, att det finns en stor risk till att detta kan leda till fullt stopp för laximporten. Enligt Bjørgo har flera marknadsföringskampanjer ställs in på grund av det snart införda stoppet. Skulle all lax få importförbud i Kina skulle detta leda till miljardförluster för Norges fiskindustri.

ISA diskussionerna mellan Norge och Kina har funnits länge, då Kina inte anser att Norge följer de internationella reglerna från världsorganisationen för djurhälsa. Norge däremot säger att det inte finns någon risk för att ISA skulle smitta fiskar i Kina då deras import går direkt till slutkonsument och inte till kinesiskt vatten, vilket skulle göra produkten helt ofarlig då människor inte kan smittas av ISA, enligt norska myndigheter.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.