0
Skrivet den 24 mars, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

NPC: okej att skaffa två barn


Det var i samband med NPCs möte tidigare i månaden, som nya riktlinjer lyftes fram av familjeplanerings kommissionen, ansvariga för Kinas ettbarnspolitik. Sedan principen infördes 1979 har reglerna kring ettbarnspolitiken lättats upp vid ett flertal tillfällen. Under förra året gavs t.ex. två personer som båda var ensambarn möjlighet att skaffa fler än ett barn. Nu, i samband med de nya reglerna, ges två personer varav åtminstone en av dem är ensambarn möjligheten att skaffa ytterligare ett barn. De nya reglerna kommer till en början att implementeras i 8 provinser, men skall på sikt implementeras även på nationell nivå.

Anledningen till att reglerna kring ettbarnspolitiken lättas upp är bland annat den tillväxtminskning man kunnat se under de senaste åren. Vanligt hos de kinesiska familjerna är numer den så kallade 4-2-1-modellen, där den yngre generationen tvingas ta hand om en allt större åldrandes åldersgrupp. 2013 beräknade den kinesiska ledningen med en tillväxtminskning ner till 7,5 procent. Det är den lägsta siffran på 23 år.

Samtidigt rapporterar Ebeijing.com om att politbyråns ständiga utskott, nu kommer att ta upp en diskussion kring att justera barnbidraget till familjer med ett barn. Även familjer som enbart har försäkrat ett barn hos det statliga försäkrings systemet kan ges tillgång till barnbidrag i framtiden, säger vice borgmästare i Beijing Yang Xiaochao, intervjuad  i artikeln. Just nu har familjerna med ett barn möjlighet att få ut 5 yuan i månaden och så har det varit under de senaste 30 åren. 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.