7
Skrivet den 24 oktober, 2013 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Ny lagändring i Kina – ta hand om era föräldrar

I förra veckan rapporterade Motkinas Magnus om en allt mer påtaglig ovilja hos dagens unga kineser att ta hand om sina mor- och farföräldrar.  Magnus utvecklar konceptet kring oviljan i en kommentar på MotKinas Facebook-sida som ger en enkel och klarsynt inblick i situationen och därför behöver lyftas.

Oviljan bygger sig på den ekonomiska situation som råder i Kina idag. Det är näst intill omöjligt för unga kineser att ta hand om sina äldre pga den så kallade ”4-2-1 situationen” som uppstått till följd av enbarnspolitiken. De yngre söker sig in till städerna och försöker skaffa sig jobb så de klarar sin egen ekonomi. Utöver det ska de ta hand om både mor- och farföräldrar vilket mycket svårt då de redan själva har höga utgifter. Traditionellt sätt brukar de äldre bo hos barnen, men med ökande hyror finns det inte utrymme vilket ger en mycket pressad situation. Därför minskar viljan att hjälpa sina äldre för de helt enkelt inte klarar av det ekonomiskt.

I ett försök att lösa det här problemet har nu den kinesiska staten slagit kloka huvuden ihop och stiftat en ny lag. Lagen går ut på att kineser som nått vuxen ålder måste besöka och underhålla sina föräldrar ”ofta” om de nått över 60 års ålder. Ja, ni läste rätt. Lagen kräver förutom att barnen skall erbjuda ett visst ekonomiskt stöd, även att barnen underhålla föräldrarnas ”sociala behov.” Nya rön, publicerade av den kinesiska staten, har nämligen visat att en asocial livsstil förkortar liv, medan ett bra nätverk av vänner och familj förlänger det, framför allt hos gamla människor. Lagen klargör däremot inte vad som räknas för att underhålla det sociala behovet. Ett sms? Wechat-meddelande? Wechat-röstmeddelande? Telefonsamtal? Dyka upp i person? Kineser som bor utomlands ges ett undantag och blir alltså inte bestraffade om de inte följer lagen.

Hur kan man legalisera och sätta ett pris på kärlek och lojalitet?

Hur kan man legalisera och sätta ett pris på kärlek och lojalitet? undrar jag. Enligt en domstol i Wuxi ”kostar” det ett besök en gång per två månader samt ett okänt belopp vid varje besök i ett fall där en 77-årig kvinna stämde sin dotter för negligering i det första uppmärksammade fallet sedan lagen trädde i kraft.

Kort efter det att lagen antagits dök det upp annonser över hela internet där man kan hyra vårdtagare som tar hand om föräldrarna, vilket gör att barnen, som antingen inte har möjlighet eller inte önskar besöka sina föräldrar, kommer undan eventuell ”bestraffning.” Servicen går att köpa via internetsidor som Taobao (är någon förvånad?) och beroende på vad det handlar om för service kostar det alltifrån ca 10 – 2000 kr per service. Utöver detta får man även betala för vårdtagarens transport till föräldern, extra aktiviteter eller presenter.“We offer services such as chatting, celebrating birthdays and even performances” uppger ett företag som annonserar på Taobao uppger för Shanghai Daily. Jag undrar vad det där med performances innebär, haha.

Vad säger du? Hjälper eller stjälper lagstiftningen kineserna att ta sig hem till sina föräldrar oftare? Vad kan man göra istället? Skulle du kunna tänka dig att hyra in främlingar att hänga med dina föräldrar om du inte har tid eller lust själv?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.