0
Skrivet den 15 oktober, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Ny studie: luftföroreningar skadar gravida, foster

En ny europeisk studie över luftföroreningars konsekvenser visar att partikelnivåer långt under EU:s gränsvärden påverkar gravida kvinnor och även foster. Gravida kvinnor som andas in luftföroreningar löper större risk att föda barn med för låg födelsevikt, visar studien som under tisdagen publiceras i aktade akademiska tidskriften The Lancet.

Professor Göran Pershagen vid Institutet för miljömedicin kommenterar resultaten i DN:

“För det enskilda barnet är risken mycket större om mamman röker. Men i hela befolkningen är det ungefär lika många barn som föds underviktiga beroende på rökning som beroende på luftföroreningar.”

Studien är gjord på 74 000 födslar i Europa mellan 1994 och 2011. Enligt studien så finns det klart förhöjda risker vid partikelnivåer redan vid 10-15 PM2.5. De europeiska (och svenska) gränsvärdena ligger på 25. Världshälsoorganisationen rekommenderar en maxgräns om 15.

I Kina når PM2.5-nivåerna ofta över 100 dagligen. Under dagar med kraftig smog kan partikelnivåerna mycket väl stiga både över 300 och 400.

Finansministeriet lanserade under måndagen ett belöningssystem för sex provinser i norra Kina, och erbjuder i slutet av 2013 upp till fem miljarder yuan beroende på hur mycket provinserna arbetar för att sänka PM2.5-nivåerna.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter