0
Skrivet den 1 juni, 2015 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Nya regler mot rökning Beijing

antismoke

Firandet utanför Bird’s Nest – bild från Xinhua

Nu skärps reglerna mot Rökning i Beijing!

Som alltid när kineserna firar något så är det storartat och synkroniserat. Igår var det ett stort firande (kan man kalla det för firande?) utanför Bird’s Nest i Beijing av två anledningar, dels var det World No Tobacco Day, ett initiativ av World Health Organization. Dels av anledningen att idag, 1 juni, skärps Rökningsregulationerna i Beijing. De nya reglerna anses vara den strängaste anti-rökning hittills i Kina. På andra håll, bland annat från just WHO har den fått medhåll att den inte är den hårdaste, men i alla fall bland de hårdaste i världen. Med Kinas 300 miljoner rökare så anses både rökning och andrahandsrök vara ett samhällshälsoproblem.

Från och med idag gäller alltså strängare regler mot rökning som förbjuder rökning i samtliga allmänna inomhusytor. Specifikt säger regeln att ytan ska vara ”rök-fri” inte att man inte får röka där, något som antagligen kommer utnyttjas för att kringgå regeln. Förbjudet sträcker sig bland annat över rökning i restauranger, kontor, på bussar och på tunnelbanan. Även vissa allmänna platser utomhus berörs, bland annat utanför skolor och sjukhus.

Den nya regeln höjer även bötersumman från 10 yuan (ca 13 kr) till 200 yuan (ca 270 kr). Dessutom nämns det enligt The Guardian att om man brutit mot regeln tre gånger kommer man hängas ut på en av myndigheternas hemsidor.

 

 

 

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.