0
Skrivet den 9 februari, 2016 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska nyårets andra dag

indexDet kinesiska nyåret skiljer sig från det anglosaxiska nyåret, dvs de firar den baserat på sin egen kalender och kan variera i vilket datum den infaller. I år börjar nyåret den 8 februari (dvs igår). Nyåret firas i flera dagar, likt jul, påsk och andra högtider och olika dagar medför olika traditioner. Beroende på vart du är i Kina och andra delar av Asien så firas nyåret under olika lång tid, allt från två dagar till två veckor. Eftersom dagarna firas något olika så kommer en kort notis att publiceras varje dag för att vi ska hålla koll på de olika dagarna.

Dag 2.  開年/开年, kāinián/beginning of the year

Det här är dagen så besöker kvinnor och flickor sina gamla familjer och egna föräldrar. De har ju gift in sig i en annan familj i vuxen ålder. Men idag glömmer man allt det och träffar mamma och pappa. Har man familjer från olika provinser blir det dock svårt och man får göra sitt bästa även om det är kinesiskt nyår.

Dagen spenderas även till stor del med att be till förfäder och gudar.

Det är hundens födelsedag och alla hundar brukar få något extra gott att smaska på.

 

Läs om vad som hände igår HÄR


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.