2
Skrivet den 20 februari, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Ökad säkerhet i Shanghai Tower efter rysk invansion


Det var i mitten av förra veckan ett hisnande klipp spreds över de sociala medierna där två ryska killar, Vadim Makhorov (24) och Vitaliy Raskalov (20), beslöt sig för att helt utan säkerhetslina klättra ända upp i Shanghai Tower och lägga upp en video av detta via deras youtube-kanal Raskalovit. Klippet har nu delats över hela världen och setts över 22 miljoner gånger på youtube och ca 2 miljoner gånger på kinesiska youku! Ryssarnas klättring var första gången offentligheten ”fick” tillträde till det 623 meter höga tornet, då tornet fortfarande är under konstruktion och inte beräknat att öppnas för offentligheten förrän år 2015.

I måndags (17/2) gick China Daily ut med att säkerheten runt Shanghai Tower och kring de anslutande skyskraporna kommer att höjas efter ryssarnas klättring för att undvika copycats. Ett taggtrådsstängsel skall även ha blivit uppsatt runt om Shanghai Tower. Enligt samma artikel kommer polisen i framtiden att se hårdare på denna sorts olaga intrång och slänger härmed alltså upp ytterligare en flagga för alla de som funderar på att pröva samma sak. 

Det här är inte första gången någon får för sig att klättra upp i skyskraporna i Shanghai. Den mest kända incidenten ägde rum år 2007 då den franske klättraren Alain Robert klättrade upp i det 420 meter höga Jin Mao Tower iklädd en Spiderman-kostym. Även denna gång var Shanghais poliskår allt än nöjda och Robert satt häktad i 5 dagar och blev sedan beordrad att lämna landet. Men senare samma år blev han faktiskt inbjuden av lokal ledningen i Zhangjiajie, Hunan, att klättra i bergen som inspirerade till AVATAR-filmerna i Zhangjiajie för att locka besökare utifrån. Snacka om dubbla budskap.

Har du på något omöjligt sätt missat när de galna ryssarna premiärkikade från toppen av världens näst högsta byggnad, är klippet bifogat ovan.

Läs vidare:
OM Shanghai Tower (via Wikipedia)
OM Jin Mao Tower (via Wikipedia)
OM Alain Robert (via Wikipedia)
OM Zhangjiajie (via Wikipedia)
Youtube-klipp när Alain Robert klättrar Jin Mao Tower
High-rise security tightened after stunt (via ChinaDaily.com 2014-02-17)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.