Allt du vill veta om Kina och lite till

 


Medverkande

Vilka är vi egentligen som jobbar med MotKina.se? Vi här nedanför lägger ner många timmar utöver våra vanliga sysselsättningar på att skriva inlägg, hänga på forumet och uppdatera de olika sidorna på hemsidan med information. Hör av dig om du också vill ha ditt namn här, det finns alltid plats för fler bloggare och Kina-entusiaster som vill hjälpa vara med och sprida kunskapen till fler svenskar!

Klara Magnusson

Skribent

Ort: Göteborg
Bott i: Beijing

Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet.

Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök.

Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.

Erika Staffas Lindberg

Skribent

Ort: Kunming
Bott i: Beijing, Kunming

Sedan februari 2013 har Erika bott i det här galna landet med alldeles för många människor. Tillsammans med lillasyster (som också hänger här på sajten) betades först en termin i Beijing av, innan en toktung ryggsäck packades redo för ett äventyr. Hela sommaren spenderades på resande fot i jakten på Kinas alla smultronställen, innan planet till slut inför höstterminen landade i Kunming för mer studier.

Varför valet föll på Kina kan Erika knappt svara på själv. På gymnasiet, när hon behövde välja ytterligare ett språk, tycktes kinesiskan ganska vettig ändå.. Den skulle hon ju inte blanda ihop med den vanliga franskan. Där någonstans tändes ljuset, och Erika slungades in i en helt ny värld av av dramaserier, litteratur och asiatiska pojkband. Tre års kinesiskastudier på gymnasiet blev till ytterligare en termin på universitetsnivå, och sedan dess har det rullat på.  ”Första gången jag kom hit sa vi kaxigt att vi nog skulle göra kaos med Kina, men jag är helt övertygad om att det var Kina som gjorde kaos med oss.”

Erika driver tillsammans med sin syster en blogg om sitt liv i Kunming. På MotKina.se kommer hon hjälpa oss att hitta nya ställen att besöka, och dela med sig av många ”bra att ha”-tips och håller oss uppdaterade på nyheter.

Magnus Dettmar

Skribent

Ort: Göteborg
Bott i: Beijing

Sedan Magnus för första gången satte sin fot i Asien (och Hong Kong, närmare bestämt), har resorna till Kina blivit ett gäng. Med två sejourer av boende i Beijing i bagaget och ett antal resor längs med kusten är törsten för mer större än någonsin. Hittills har han hunnit in till Gula Bergen (Huangshan, Anhui-provinsen), men den stora Kinadrömmen att få upptäcka vad som gömmer sig i mitten av det stora landet finns fortfarande kvar.

Även om Magnus för tillfället läser sista året på sin magisterexamen i Göteborg (med, som han själv säger, den ”inte jätte-sexiga” inriktningen redovisning), och i dagsläget är bofast i Sverige, är han övertygad om att han i framtiden kommer ta flyttlasset till Kina. Tills dess är han nöjd med att hålla stenkoll på vad internet har att säga om landet, samtidigt som han passar på att boka in lite fler kortare resor österut.

På MotKina.se kommer Magnus skriva om sina bästa Beijing-tips, en och annan anekdot och självklart finnas till hands för alla möjliga sorters frågor.

Sofia Staffas Lindberg

Skribent

Ort: Kunming
Bott i: Beijing, Kunming

Sofia hade redan innan gymnasiet varit intresserad av Japan och Korea. Som lillasyster till en lika stor Asien-fantast som henne själv, ville hon gå en annan väg för att komma bort från de alldeles för vanliga ”Jaha, det är du som är lillasystern!?” och ”Du väljer då precis som din storasyster”. När språkvalet på gymnasiet skulle göras föll valet därför ganska självklart på japanska, då storasyster Erika redan läste kinesiska. Som tur var, skulle det visa sig, var gruppen för japanska redan full. Kinesiskastudierna blev det bästa som någonsin hänt och när storasyster Erika inför våren 2013 föreslog att de två skulle flytta till Beijing var valet enkelt.

Vad som var tänkt som ett halvårs paus från livet i Sverige blev snabbt till en blixtförälskelse i den kinesiska huvudstaden. Istället för att ta flyget tillbaks hamnade Sofia på ett tåg, rakt ut i en två månader galen upptäcksfärd genom det stora landet innan hon och systern till slut landade i Kunming, där hösten ska spenderas med nya studier.

Sofia driver tillsammans med sin syster en blogg om sitt liv i Kunming. På MotKina.se kommer hon bidra med lite roliga (och mindre roliga) berättelser från livet som backpacker i Kina, samtidigt som vi förhoppningsvis får lära oss mer om vad som händer i Yunnan-provinsen.

Jonatan Zettergren

Skribent

Ort: Göteborg
Bott i: Shanghai, Beijing

När Jonatan under 2005 till slut tröttnade på Hollywood-filmerna började han leta annat. Innan han visste ordet av befann han sig i en helt ny värld av asiatisk populärkultur, och efter att det ena lett till det andra hamnade han till slut i Kina. Under våren 2013 spenderade han ett par månader i Shanghai och slipade kinesiskan, innan han packade lilla resväskan och gav sig ut på sitt livs äventyr rätt ut i mittens rike. Vad ska man annars göra när man har 2 månader att spendera innan det är dags för utbytestermin i Beijing, liksom? Att åka tillbaks till Sverige var iallafall inget alternativ. Istället blev det Guangzhou, Kunming, Hong Kong och Hainan. Efter ytterliggare 4 månader som utbytesstudent i Beijing är Jonatan åter tillbaka i Göteborg för att planera sin nästa resa till landet vi alla älskar.

På Motkina.se kommer Jonatan skriva mycket om sina upplevelser från sina resor runt Kina.

Jessica Sollander

Skribent

Ort: Stockholm/Göteborg
Bott i: Beijing, Shanghai

Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Från när den första McDonalds öppnade i staden 1999, till den fantastiska internationella pulsen som råder idag. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet, med en längre vistelse under hela 2011.

I dagsläget arbetar Jessica på konsultbyrån Lind Andersson, som med sitt representationskontor i Shanghai ger henne en stark anknytning till landet dagligen. Jessica kommer på MotKina.se, förutom att hjälpa till med strukturen på hemsidan, även att berätta lite om Kinas kultur och tradition samtidigt som hon kastar lite ljus på många finurliga egenheter i det kinesiska samhället.