0
Skrivet den 31 mars, 2015 av Otto Jacobsson i Blogg
 
 

Oroligheter vid gränsen till Myanmar

People's_Republic_of_China_Burma_Locator

Inbördes strider i Myanmar, där regeringen slåss mot rebeller ur folkgruppen Kokang, har fått konsekvenser på den kinesiska sidan av gränsen. Den 14:e mars föll en bomb från ett Myanmarskt plan över kinesiskt territorium och dödade 4 kinesiska medborgare. Invånarna i norra Myanmar har starka band till Kina, de delar språk och deras ekonomi beror till stor del på handel med Kina.

Kinesiska myndigheter uppmanade Myanmars ambassadör i Beijing att undersöka incidenten noga och att stabilisera gränsområdet. Beijing har tidigare sagt att man vill att Myanmarska myndigheter ska ”dämpa temperaturen” i området. Myanmarska myndigheter påstår att ingen bomb har fällts över kinesiskt territorium och att incidenten var koordinerad av rebeller, för att sprida förvirring.

Rebeller leds av Peng Jiasheng (彭家声), som är etniskt kines. Myanmar National Democratic Alliance Army (MNDAA) som slåss mot myndigheterna är delar av kommunistpartiet i Burma, som under lång tid stöddes av Kina. Delar av allmänheten i Myanmar stödjer militärens kampanj mot vad man anser är Kinesisk inblandning i inhemska affärer.


Otto Jacobsson