2
Skrivet den 4 april, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

På kö för frisk luft i Zhengzhou

Från början var det oklart om det är var ett skämt eller inte, men det är i alla fall någon som försöker tjäna pengar på luft.

Zhengzhou är huvudstad i Henan, en av städerna med absolut sämst luft i hela världen. Sämre än Shanghai och Beijing som vi klagar så mycket på. Internaltional Air Now har gett Zhengzhou ett Air Quality Index värde på 102,4, Beijing på 90,1, och Shanghai på 60,7. Att jämföra med New York som ligger på 62.

Det är lite oklart vad detta faktiskt är. CNN menar att är uppståndelsen en marknadsföringsgrej, för att locka folk att besöka bergen. Eller är det propaganda? Eller ett rop till resten av världen? Det cirkulerar bilder på barn och gamla som sitter och andas i ”flygplans-attrapper”. Syrepåsar fyllda med frisk luft från bergen.

Oavsett vad vi tror att det är för syfte är det företaget Laojun Mountain Natural Reserve Development Co som ligger bakom. De har köpt 2000 flaskor, öppnat dem och sedan stängt dem, i finare temer ”låst in” luft” i Laojun bergen. Väl på plats i Zhengzhou uppandades? (inandades? oklart vilket verb som är rätt) alla flaskorna på bara 20 minuter.

Företaget kommer göra om eventet vid två andra tillfällen.

Är detta konstigt? Eller jättesmart? Och kan man känna skillnad när man sitter och andas i en attrapp på detta sätt?

140403103447-china-air-bags-story-top

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.