0
Skrivet den 25 januari, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Pan Tao – Den Platta Persikan

När jag studerade i Kina bodde vi i en studentkorridor. Det var ganska små rum, dock stora för att vara i Kina, högst 10 kvm. Egentligen skulle man sova två personer i varje rum men jag hade turen att få ett eget. Rummet bestod utav två sängar, ett skrivbord, en tv (som jag aldrig under min studietid ens slog på) samt ett badrum. Vi hade inget kök och därav fick vi alltid äta på restaurang eller köpa med mat. Det jag alltid brukade ha på rummet var frukt, massa frukt. Något jag tidigt upptäckte var de platta persikorna, som jag då aldrig hade sätt tidigare i Sverige.

Donut persikor som de också kallar smakar likt en persika med toner av mandel. Dock är den mycket plattare än en vanlig persika, hårigare utanpå och ljusare inuti. När jag väl köpt den unika persikosorten några gånger i Kina började jag googla. Men vad skulle jag googla på? Platt persika? Det visade sig att persikan hade många olika namn: Saturn peach, paraguayo peach, saucer peach, belly-up peach, UFO peach, flat peach, hat peach och det kinesiska namnet Pan Tao. Pan Tao betyder just platt (pan) persika (tao).

Den donut-liknande persikan kommer ursprungligen från Kina men introducerades till USA redan på 1800-talet. Dock var det först på 1990-talet som den platta persikan ökade drastiskt i popularitet och odlas nu mycket i Sydamerika. Idag kan du hitta den i välsorterade matvarubutiker i hela Sverige när det är säsong (under sommaren). Har du inte smakat än så tycker jag att du skall göra det, de är faktiskt väldigt goda! Och för er i Sverige är det något att se fram emot när sommaren närmar sig.

persika 2

persika 1


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.