0
Skrivet den 15 augusti, 2014 av Louise Granath i Nyheter
 
 

Pandatrillingar föddes i Guangzhou

Pandatrillingar Den 29e juli i år födde pandamamman Ju Xiao något så ovanligt i ”pandavärlden” som trillingar, men uppfödarna i provinsen Guangzhou där trillingarna föddes väntade med att göra födseln officiell till i tisdags då man tidigare inte varit helt säker på att alla syskonen skulle överleva.

För tillfället mår dock de små pandorna bra och väger mellan 230 och 333 gram skriver Bigstory. Trillingarna föddes i det kinesiska programmet för konstgjord avel av jättepandan, ett program som tagits fram i ett försök att rädda den utdöende arten. De små nyfödda är ett tecken på att tekniken för att avla pandor i fångenskap har utvecklats till det bättre. Detta har höjt förväntningarna på panda-mamman i skotska Edinburgh som just nu är höggravid.

Det beräknas finnas 1600 vilda pandor i världen idag men deras fortsatta existens hotas av förluster av pandans naturliga livsmiljöer och den extremt låga reproduktionen (Dock gjordes en DNA-studie 2006 som visade på att det kan finnas dubbelt så många – men inget är säkert). För att få upp antalet pandafödslar satsar Kina stora resurser på den typ av avlingsprogram som trebarnsmamman Ju Xiao tillhörde. Trippelfödseln är en stor framgång för programmen. Trillingarna uppges idag må bra, tittar man på bilderna av de ca 300 gram lätta små  pandatrillingarna är det svårt att tänka sig att de snart kommer växa upp och som fullvuxna väga runt 100 kilo.

Jättepandan är känd som ett mycket asexuellt djur vilket bidar mycket till utrotningshotet av arten. För en jättepanda som äter 16 timmar om dygnet och sover 8 timmar om dygnet finns det inte mycket tid över för parningsaktiviteter. Men förutom avlingsprogram och inseminering finns också andra kreativa sätt att att öka pandans intresse för parning, ”Panda Porn”, se inslaget från ABC News nedan.

Bilder på pandatrillingarna och mer information:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ovanlig-trillingfodsel-i-kina/
http://bigstory.ap.org/article/china-announces-birth-rare-panda-triplets


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.