1
Skrivet den 16 mars, 2015 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

Sammanfattning av Kinas Parlamentssession

12th_National_People's_Congress

National People’s Congress började den 5 mars med Li Keqiangs tal, där han under 3 timmar summerade 2014 års bedrifter, och slog fast vad som är viktigt under 2015. Under sitt tal sa Li att BNP:n ska växa med 7 % under 2015. Jämför detta med 7,5 % för 2014 (man kom inte riktigt i mål, tillväxten stannade på 7,4 %) och det kan tyckas som en stor skillnad. Många påpekar att regimen tidigare kunde slå sitt mål med råge när ekonomin växte med mer än 10 % per år. Det kan ses som en del av mytbildningen kring Kinas ekonomi, som något unikt och fantastiskt. Nu hoppas nog regimen att man tagit ner förväntningarna tillräckligt.

Ekonomin är allt för beroende av investeringar och kredittillväxt, vilket har lett till överinvesteringar inom vissa industrier och i infrastruktur. Är regimen stark nog att stå emot pressen som kommer från att skifta ekonomin, och är falangen inom partiet kring Xi Jinping stark nog att driva igenom de reformer som behövs?

Att behöva ta tuffa beslut är enklare när du inte behöver oroa dig om att bli omvald. År 2012 uttalade sig Reinfeldt om pensionsåldern i Sverige, och antydde att han ville att den skulle höjas; det togs inte väl emot i Sverige. Yin Weimin, socialförsäkrings- och arbetsmarknadsminister (egenöversättning) i Kinas regering, uttalade sig nyligen om pensionsåldern i Kina. Den är idag 60 för män och kan vara så låg som 50 för kvinnor. Alla håller inte med, Tang Jun, en forskare i Kina, tycker att man istället bör lätta på ettbarnspolitiken (Kinesiska: 计划生育), och på så sätt öka arbetskraften i landet. Ett annat förslag är att göra det enklare att invandra till Kina. Det återstår att se om hans förslag blir uppmärksammade.

Parlamentssessionen, som slutade den 15 mars, beslutade även att man ska öka försvarsbudgeten med 10,1 %, något som säkert oroar Kinas grannar. Man ska även göra det lättare att registrera företag, och man upprepade löftet att kontrollera föroreningar och smog.


Otto Jacobsson