0
Skrivet den 9 april, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Partiet kämpar med nya rökförbud!

Det är dags igen. De är envisa de där kineserna! Man kan ge dem det åtminstone. Sedan det inte så lyckade försöket med det totala rökförbudet på alla offentliga platser från 2011, har de försökt flera gånger att begränsa blossandet, men ingenting verkar hända. Förrän nu.. eller? Nu kommer nämligen nya direktiv från toppen om att hårdare straff eventuellt skall införas för förbrytarna!

Rökförbud

Det är det senaste utkastet till de nya tobakslagarna som förväntas vara klart i mitten av 2015 som avgör var skåpet kommer att stå. Huruvida boten kommer att höjas till ett belopp mellan 50-200 yuan istället för de 10 yuan som straffsumman ligger på idag, om man skulle bli påkommen med att röka på ett otillåtet ställe. Enligt utkastet finns också en möjlighet att alla rökrum på flygplatser runtom i Kina kommer att stängas ned.

Utkastet presenterades på en konferens där resultatet för en kampanj mot rökning, där 170 statsägda organisationer hade deltagit, skulle presenteras. Bland organisationerna hade 1000 st anställda valts ut för att försöka hålla sig ifrån rökningen från september till december. Lyckades man hålla sig ifrån rökning kunde man vinna en laptop eller en mobiltelefon. Resultatet av hur många som faktiskt lyckades framgick inte av rapporten.

Apropå att röka.…kommer du ihåg hur man skall bete sig på middag hos kineser och blir erbjuden en cigarett? Eller hur rökvanorna skiljer sig mellan kineser och japaner? Eller samlingen på fler absurda lagar i Kina?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.