1
Skrivet den 24 september, 2013 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Ät rätt anka

Kanske ni har provat någon variant av denna delikatess i Sverige och tyckt inte det var något speciellt? Tänk om! Denna traditionella maträtt får inte provas någon annan stans än i huvudstaden Peking!

pekingankaMaträttens historia kan spåras bak till 1200-talen under den rådande Yuan-dynastin. Då var det självklart att man tillagade delikatessen i vedeldad ugn, medan idag är det bara de mest exklusiva restaurangerna som håller kvar den traditionen. Ankan slaktas efter 65 dagar och tillagas enligt speciella regler. Du som gäst behöver dock bara bry dig om hur man äter den! Till ankan får man i grundutförande pannkakor (mer lika tunna-tortillas), strimlad purjolök, gurka, hoisin-sås, men desto mer du betalar desto mer extra rätter får du! För att snabbt och lätt lära sig hur man äter denna delikatess, spana in youtube-klippet:


Quanjude  全聚德

Den absolut mest kända restaurangen för detta är Quanjude, där både turister  men även genuina Pekingbor samlas. Denna ”kedja” säljer över 2 miljoner ankor per år och har funnits ända sedan den sista dynastin (!) och växer för vart år. Namnet kommer från en gammal historia:

Once, when Chinese Premier Zhou Enlai was hosting important foreign guests at Quanjude, one of the guests asked, “What does Quanjude mean?” Premier Zhou answered with a smile, ”Quan (全) means perfection without a flaw, Ju (聚) means gathering without departing, and De (德) means virtues to be supreme.” Therefore, Quanjude together implies perfection, union, and benevolence.

Här får man, till ett pris av mellan 200-400 per person, en uppsjö med rätter till Peking Ankan. Ankan serveras av en av kockarna direkt vid bordet, samt du får ett kvitto på vilken anka i ordningen som du fått serverat på restaurangen. Bättre smakupplevelse och häftighets-faktor går inte att få när man äter anka!

Adress:
13 Shuaifuyuan Lu
Wangfujing
Dongcheng District

Li Qun 利群烤鸭店

För er som vill gå på den mer gedigna och ”ruffiga” stället ute bland hutongerna ska bege er till restaurangen Li Qun, som ligger i västra Peking. Det är nästan omöjlig att hitta, men ett tips är när du väl blivit avsläppt, följ ankorna…

Här har man direkt inblick i köket, det är kolugnshängda ankor och man sitter tätt ihop i det lilla-lilla huset. Mer äkta än så kan det inte bli! Detta är inte för den kräsne resenären, men det är en mycket välbesökt plats av både Pekingbor och internationella kändisar. Bland annat har Al Gore varit där och ätit anka…

Adress:
11 Beixiangfeng, Zhengyi Lu (northeast of Qianmen), Dongcheng District
东城区前门东大街正义路南口北翔凤胡同11号

BianYiFang 便宜坊

Denna ”laozihao” (prestigemärkta) restaurang, vars första filial var belägen i det historiska Qianmen området, har serverat några av huvudstadens finaste ankor sedan 1855. Medan Quanjude är idag den mest kända ank-restaurangen i Peking, så är Bianyifang sägs ha varit den bästa fram till grundandet av Folkrepubliken Kina. Oavsett restaurangens historia, eller vilken som är bäst, så är Bianyifangs långsamt grillade ankor utan tvekan enaptitretande delikatess för runt 200 lappen!

Adress:
Beijing Sports University (北京体育大学)
Xinxi Lu, Haidian District
信息路, 海淀区

Gillade du inlägget? Gillade du det inte? Berätta det genom att kommentera här nedanför. Vi älskar diskussion och kommentarer, det är det uppmuntrar oss på Motkina.se att fortsätta skriva!

Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!