2
Skrivet den 9 juli, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Boktipset – Peking – förändringarnas stad

Letar du tips att läsa i solen? Här är en av våra favoriter. Recension publicerad i maj 2014.

Det tog två dagar. Tid vältajmad med ledighet i solskenet och en längre bussfärd tillbaka till min nya hemstad. Sedan hade jag som ett mysterium redan hunnit vända på sista sidan, utan att jag ens hade hunnit märka att jag var halvvägs igenom. Uppslukad, sugandes på varje ord, som att de skulle tillfredsställa det enorma hål av saknad jag känner sedan jag lämnade Kina.

peking - förändringarnas stad

Peking – förändringarnas stad” är en kärleksförklaring till staden med 21 miljoner invånare. En historia som tar läsaren med genom stadens utveckling sedan allting började, genom  myllret och dofterna i Beijings hjärta – hutongerna. Det är också en historia om människorna som bebor staden. För vilka är de egentligen, Beijing-borna? ”människor vars vardag och villkor har mindre gemensamt än kollektivet ”stockholmare” eller ”svenskar” eller till och med ”skandinaver”,” som Jojje Olsson skriver själv.

Ibland känns boken lite för banal. Den sveper lite för enkelt och lite för snabbt vidare förbi viktiga moment och viktiga tvister och törnar genom historien. Ibland stannar jag till och med till och undrar om en person som hör om Kina på det här sättet för första gången kommer att förstå komplexiteten och förstå varför saker och ting har skett och utvecklats på ett visst sätt. Det är synd. Trots det tycker jag ändå att Olsson kommer undan med det. Jag hinner nämligen inte reflektera på det mer, för jag suktar redan efter nästa sida.

Bäst av allt gillar jag personporträtten. Jag gillar det grova, ohämmade i Olssons sätt att fånga karaktärerna och omgivningen runt dem. På många sätt är dessa delar de absolut viktigaste i Jojjes historia och de delar som gör att läsaren får en riktig inblick i det kinesiska samhället, bortom turistmarknaderna och det guidade besöket vid Badaling.

Jag hävdar bestämt att boken är ett måste för förstagångsresenären, som en källa till inspiration och för att få en spännande och nyanserad inblick i det Beijing och den värld som Jojje Olsson fascineras av. ”Peking – förändringarnas stad” blir aldrig tråkig. Jag skulle också rekommendera boken för den Kinaintresserade, som en trevlig stund för den som gillar att nicka igenkännande. Det där hålet som jag pratade om i början? För en sekund så kändes det nästan som att jag var där jag med.

Är du intresserad av att köpa boken går den att beställa via Jojjes hemsida inBeijing.se.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.