0
Skrivet den 9 mars, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Peking propagerar för Diaoyu-öarna


I onsdags lanserades den japanska och engelska varianten av ”Diaoyu-dao, en officiell hemsida där Kina hävdar sin suveränitet över de omtalade Diaoyu-öarna. Enligt den stadsliga havsadministrationens kontor är syftet med initiativet ”boosting global publicity on the issue in a reasoned manner”.

Vem som faktiskt äger och har mest rätt till Diaoyu-öarna är en utdragen historia. Från kinesiska myndigheters sida hävdar de att öarna upptäcktes av kejsare Yongle år 1372, och yrkar på att öarna finns tecknade på en karta från Ming-dynastin (1368-1644). Japanerna hävdar å andra sidan att de upptäckte öarna år 1885, och att de efter en 10 års period utan att ha sett en människa vare sig runt eller på öarna inkorporerat dem under internationell lag som en ögrupp tillhörande Okinawa. Idag yrkar alla parter framför allt till ett fördrag från andra världskriget som hävdar att öarna, 41 mil från Japans kust, är japanskt territorium. Å andra sidan hävdar Taiwan att öarna, ca 17 mil från Taiwans kust, tillhör Taiwan och Kina håller med, under den premissen att Taiwan tillhör Kina.

Efter det att öarna inkorporerades försökte man från Japans sida få kinesisk erkännande, men det fick man inte och Kina hävdade nu att japanerna gjort intrång i kinesisk rätt, då de redan år 1879 i officiella kanaler hävdat att Diaoyu tillhörde Kina, utan att japanerna hade kommenterat detta, vilket då skulle vara lika med ett erkännande.

År 1895 ägde det första Sino-japanska kriget rum, och Kina var tvungen att släppa kontrollen över Taiwan och de näraliggande öarna inklusive Diaoyu, men i och med krigsförklaringen år 1941 förklarade Kina ordningen upphävd och enligt Kina, skulle alltså öarna återigen tillhöra Kina. Japan förlorade några år senare kriget mot de allierade, där de tvingade Japan att lämna ifrån sig allt territorium utom det japanska fastlandet och öarna beslagtogs av USA, men hamnade under japansk kontroll igen år 1971.

1978 skrevs det Sino-japanska vänskapsfördrag under, då är man fortfarande inte överens om vem som har mest och bäst rätt till öarna, men man kommer överens om att Diaoyu-konflikten skall hanteras i ett senare läge. Kina hävdar fortfarande att öarna bör tillhöra Kina för att de har gjort det sedan urminnes tider, medan att Japan hävdar att kineserna först blev intresserade av öarna under 1970-talet, då debatten kring huruvida det finns naturresurser och fiskemarker där, blev uppmärksammad. Av ren protest döper japanerna om ögruppen till Senkaku år 1990.

Anti-Chinese_government_rally_on_2_October_2010_at_Shibuya_05Kanske framför allt de senaste åren har skakats av våldsamma protester och demonstrationer kring ögruppen. 2008 rammades en fiskarbåt från Taiwan av det japanska kustgardet, vilket ledde till en officiell ursäkt och en böter à 10 miljoner NT från japansk sida. 2010 skakade regionen efter en båtkrock där en kinesisk passagerarbåt krockade med japanska kustbevakningen vilket ledde till en diplomatisk kris där alla diplomatiska relationer mellan länderna upphörde under några dramatiska dagar.

I september 2012 gungade diplomatiska relationer återigen då den japanska regeringen köpte tillbaka öarna från en familj som ägt dem för 26 miljoner dollar, samma dag utbröt våldsamma demonstrationer i 52 städer i Kina och en bojkott mot japanska varor tog fart över hela landet. I samband med köpet blev aktivister från Hong Kong som placerat ut flaggor på öarna, arresterade av japansk polis.

I november 2013 utfärdade både Japan och Kina en flygidentifikationszon över öarna. Strax efter det gick man från kinesisk sida ut till armen och sa att de skulle börja förbereda sig för krig. Problematiskt på många nivåer, inte minst för att USA har lovat att stötta Japan om någonting händer.

Frågan är om konflikten någonsin kommer att kunna lösa sig. Men, det är extra spännande att följa diskussionen just nu. För en knapp månad sedan rapporterade CCTV om tidigare sekretessbelagda dokument som styrker att Kina och Japan kommit överens om att hålla status quo, signerat av tidigare premiärminister Zenko Suzuki och Margret Thatcher i Tokyo år 1982. Det är alltså nya uppgifter som stödjer Kinas yrkanden på att det faktiskt fanns ett konsensus, något som japanerna började backa ifrån 1980 och fortfarande nekar till. 

Läs vidare:
Website spreads Diaoyu messages (Zhang, China Daily, 2015-03-05)
NEWSNIGHT: Japanese and Chinese ambassadors on island dispute (BBC Newsnight, 2014-01-08)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.