0
Skrivet den 2 april, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Peng – vilken modetiger!

Peng Liyuan, Xi Jinpings fru, sätter verkligen den vackraste sidan först. 51 år gammal och gift med Jinping sedan 27 år tillbaka, är hon minst sagt en viktig kvinna i det kinesiska styret. Hon ses sällan i svensk media, det verkar som att vi inte har något större intresse för henne.

Men som kvinnlig ikon, förebild och makthavare (även om den är indirekt i många avseenden) så är hon värd att känna till.

Vi börjar med vad hon gör och fortsätter med vad hon har på sig.

Peng kommer från en enkel familj, mycket fattig och avskärmad från det urbana samhället. Hon har berättat att hon inte såg en kamera förrän hon närmade sig slutet på tonåren. Hon engagerade sig i People’s Liberation Army och fick en Master’s examen från Chinese Conservatory of Music. Sedan har hon blivit en rikskänd och mycket uppskattad sångerska, allt medan hon stått vid sin mans sida och stöttat honom i klättrandet upp till att bli President.

Det har inte hänt tidigare att presidentfrun i Kina tar upp en egen politisk agenda, såsom de gör i USA och många andra länder. Peng däremot är ambassadör för World Health Organization, något som debatterades i början av Xi Jinpings mandatperiod.

Men med tanke på vilka torra, tråkiga och politiskt korrekta kläder man kan hitta i den kinesiska politiken är Peng en stjärna. I min åsikt går hon rakt upp bland andra modelejon som Michelle Obama och vår egen drottning Silvia.

peng7

 

peng6

 

peng4

peng3

peng2

 

peng1

 peng5

Källor och bilder lånade från:

http://english.sina.com/china/p/2013/0602/595724.html

http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2013/04/a-new-kind-of-first-lady-for-china.html

http://fashion.telegraph.co.uk/article/TMG9952668/Peng-Liyuan-the-new-first-lady-of-fashion.html

http://www.straitstimes.com/breaking-news/lifestyle/story/chinese-first-lady-peng-liyuan-shines-again-her-fashion-choices-201306


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.