0
Skrivet den 11 juli, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Pingyao – där du kastas hundratals år tillbaka i tiden

I skrivande stund befinner jag mig i Pingyao (平遥), Shanxi. Staden är känd för att vara ett betydande handelscentrum under Ming och Qing, men blev en stad redan 2700 år sedan under kung Xuan av västra Zhou. För ett par hundra år var staden centrum för nästan alla större handelsaffärer i hela landet och anses som födelseorten för den moderna kinesiska banken, och har i efterhand jämförts med den roll som Wall Street har i USA.

pingyao

Idag är dragplåstret den gamla staden i Pingyao, som utnämndes till ett världskulturarv år 1997. Den gamla staden anses som en av de bästa antika städerna i hela Kina, och listas som en av de bästa antika städerna omringat av stadsmur i hela världen. Stadsmuren är 6 km lång och 12 meter hög och dateras till 1370. Då bestod den av stampad jord, men har under århundradena renoverats och består idag av tegelsten och sten. Sägnen säger att den skall ha skapats i form av en sköldpadda – en kinesisk symbol för långt liv – med den södra och norra porten som respektive representerar huvud och svans.  

Skall jag vara helt ärlig så räknade jag inte med att den gamla staden skulle vara såpass turistig. Den gamla staden är fylld av shoppar och restauranger med menyer på engelska som säljer samma saker. Men så fort man viker av från huvudgatorna ser atmosfären helt annorlunda ut och det är svårt att inte kastas hundratals år tillbaka i tiden. Jag har sett en del gamla murar i Kina, men det är någonting med Pingyao, trots turismen, som känns väldigt autentiskt. Rekommenderat är att köpa en turistbiljett giltig för två dagar (120 yuan / 60 yuan med studentid), som ger besökaren tillträde till 18 olika sevärdheter runt om i staden såsom; muren, gamla banker, tempel, officiella byggnader och bevarade gårdshus som har tillhört alltifrån banktjänstemän till borgmästare.

pingyao

Runt Pingyao finns många ställen som är värda att besöka. Igår besökte jag Mt. Mianshan, som snabbt klättrade upp på min lista av mina absoluta favoriter i Kina. Inom kort dyker en artikel upp om detta fantastiska bergsmassiv, med några av de mest makalösa tempel jag någonsin sett. Rekommenderat är även Zhang bis slott med massiva underjordiska försvarsanläggningar och Wangs courtyard, ett stort byggkomplex där b.la. Den Röda Lyktan (1991) av Zhang Yimou spelades in.

pingyao

Rishengchang handelshus

Ta dig till Pingyao:
Tåg – fyra snabbtåg från Peking varje dag (4,5 h), Taiyuan är den största närliggande staden (1,5-2 h) och därifrån avgår tåg 15 gånger om dagen. Jag tog ett nattåg från Datong (7 h).
Buss – från Xian (6 h) eller Taiyuan (90 min)

Jag kommer att tillbringa hela sommaren i Kina. Följ mig på Instagram @Erikastaffas där jag lägger upp bilder från platser jag besöker när min VPN fungerar, eller @Moktinase för den senaste informationen och mycket mer därtill!


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.