0
Skrivet den 28 april, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Pinnar vs Bestick

Har ni tänkt på att olika länder äter på helt olika sätt? I Italien liksom Iran äter man med gaffel och sked, i Indien är det vanligt att äta med händerna och i Kina är det pinnar eller en kombination mellan pinnar och sked som gäller. I Singapore däremot är det så pass mångkulturellt att man äter både med pinnar och bestick. Och visste du förresten att man kan äta med pinnar på flera olika sätt? Man kan hålla pinnarna med tre, fyra eller fem fingrar. En del säger dock att det korrekta eller kanske mer traditionella sättet är att hålla med tre fingrar.

Här om dagen satt jag och åt lunch med en kinesisk kollega. Han bor i Kina, har alltid gjort det, men har varit på besök i Europa några gånger, framför allt i Sverige och Tyskland. När vi satt och åt såg jag hans sätt, eller skall jag säga teknik, att äta med kniv och gaffel. Det såg svårt ut. Som om han åt omvänt, kniven var framför gaffeln, längst bort från honom. Det såg ut som att köttbiffen skalades av istället för att skäras i mindre ätbara bitar.

Jag frågade honom om vad han tyckte om att använda bestick och fick till svar att det var okej. Att han har varit i Europa tidigare och att han kunde detta med kniv och gaffel. Min följdfråga blev såklart om han tyckte att pinnar var bättre att äta med. ”Yes, of course!

På nått sätt kan jag hålla med min kollega. Varför skall man äta med två händer när man kan använda en? Självklart vet även jag att pinnar kan vara lite svårt om man skall äta större saker som en kycklingklubba eller en biff eller om man äter något lite halare, då maten alltid har en tendens att hamna där den inte skall hamna.

Men vad är egentligen bäst? Pinnar eller bestick? Själv gillar jag att kombinera, ibland kniv och gaffel, ibland gaffel och sked och ibland pinnar – beroende på vad det är jag äter. Hur gör ni? Är det bara bestick som gäller eller väljer ni beroende på vad ni skall äta?

Feber listar här ett antal olika kombo-alternativ. Här kan du finna flera nya sätt att äta dina dagliga mål. Check it out!

 

5636004269_4d75ba7565_o

Varför inte använda en Spork?

Ps. Kommer du ihåg Jessicas inlägg om kinesiskt bordsskick?


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.