2
Skrivet den 6 november, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Pipa eller Japansk Mispel– den okända frukten

Har ni någon gång hört om frukten Pipa? Eller som man ofta kallar det på svenska Japansk Mispel? Det är en gul frukt, stor som ett litet plommon, med två små kärnor i, som man behöver skala innan man äter. 

pipa Första gången jag provade frukten var jag på tjänsteresa i Kina. Vi satt på en traditionell affärsmiddag när de frågade om jag och min kollega prövat pipa. Min kinesiska kollega visade en bild och jag sa att det inte var någonting jag har provat tidigare – inte heller min kollega.

Morgonen därpå kommer mina kinesiska kollegor inrusande med två påsar fulla med frukten pipa. I den ena påsen var de något ljusgula, i den andra var de nästan orangea. Min svenska kollega tog en pipa, bet i den, tuggade och sa sedan ”den smakar ju nästan som plommon”. När mina kinesiska kollegor såg detta började de skratta. ”No, no, you have to peel it!”. Sagt och gjort, tillslut stod vi alla där och skalade pipa innan mötet skulle börja.

Det som förvånade mig var att beroende på färg smakade pipan väldigt olika. Den orangea var mer söt, medan den ljusgula var mer syrlig och drog åt påminde om smaken av ett päron. Hur som haver, åker ni till Kina är detta något jag tycker att ni skall pröva. Ju mer söder ut du är om Shanghai, desto vanligare är frukten.

Men Pipa är inte bara en söt och god frukt utan sockerlaget används även i kinesisk medicin för att lindra halsont. Dessutom om bladen blandas med andra ingredienser kallas det  pípágāo som bokstavligen betyder ”mosad mispel”och används för att motverka bland annat hosta såväl som att hjälpa matsmältning och andningsorganen. Pipa eller Mispel kan även användas för att göra vin.

Ursprungligen kommer Pipa från Sydöstra Kina och har därifrån spridits till bland annat Japan där den odlats i flera tusen år. Numera odlas även Pipa i länder runt Medelhavet. Japan är dock  idag det land som odlar mest Pipa i världen, tätt följt av Kina.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.