0
Skrivet den 3 februari, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Ökad rånrisk i Shanghai

rånrisk i shanghaiNu har svenska generalkonsulatet i Shanghai ytterligare en gång gått ut med att allt fler svenskar rapporteras att ha blivit utsatta för rån i Shanghai-området. Enligt uppgift skall de flesta rånen ske i samband med att försäljare tagit kontakt med dem på gatan eller barer och erbjudit dem tjänster eller varor.

I en nyhet på svenska generalkonsulatet i Shanghais hemsida varnar konsulatet för att de flesta som blir rånade blir intvingade i en väntande bil eller taxi som tar personen ifråga till en plats där medbrottslingar väntar och tvingar personen i fråga att betala eller ta ut stora summor kontanter i bankomat.

I övrigt gällande säkerhetsläget i Kina rekommenderas UD:s nya app Resklar som finns för både Android och iPhone, där det går att hålla sig uppdaterad gällande aktuella händelser. Men vanligtvis brukar Kina betraktas som ett säkert land för utländska besökare, med reservation kring trafiken som anses vara den största faran.

Generalkonsulatet rekommenderar följande:

  • Följ aldrig med vare sig försäljare eller andra främlingar som påstår sig erbjuda någonting på stan.
  •  Om möjligt, lämna konto- och kreditkort hemma eller i kassaskåp på hotellet. Detta gäller framförallt kreditkort med möjlighet till stora uttag.
  • Undvik taxibilar som väntar direkt utanför lokaler med många turister och/eller utlänningar, gå hellre något kvarter bort och ta en taxi där eller beställ en bil med en taxi-app.
  • Undvik röda taxibilar, då dessa i högre utsträckning tycks vara inblandade i dessa fall.
  •  Polisanmäl ärendet om du blir rånad och se till att du får skriftligt bevis på din anmälan som kommer att behövas vid eventuell anmälan till försäkringsbolag.
  • Hämtat från generalkonsulatets hemsida

Märk att både svenska ambassaden i Peking och svenska generalkonsulatet i Shanghai kommer att ha stängt under 18-20:e februari i samband med det kinesiska nyåret, men öppnar som vanligt igen måndag den 23:e februari.

Motkinas Klara har tidigare gått ut och berättat om att hon har blivit ett offer för den ökända tehus-tricket och hur det senare kommit att få henne att bli mer reserverad i möten med nya människor på gatan. På samma ämne har vi tidigare även skrivit om huruvida Kina är ett säkert land och de faror en kan stöta på vid ett besök i landet.

Avslutningsvis vill jag även tipsa om två artiklar som vi publicerat om hur saker och ting kan sluta när olyckan är framme, först om förhöret som uppdiktades av en kvinnlig polis när min plånbok blivit stulen i Kunming samt när min syster Sofias käke bröts i Peking och hur hon fick hjälp av SOS International att ta sig tillbaka till Sverige.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.